PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 5 d. 15:28

Elektrėnų savivaldybės smėlio dėžių tyrimo rezultatai

Elektrėnai

Elektrėnų savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Elektrėnų savivaldybė


312791

Vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 131:2023 „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“, smėlis žaidimų aikštelėse įrengtose smėlio dėžėse turi būti pakeičiamas kiekvieną pavasarį (išskyrus atvejus, jei žaidimų aikštelėse įrengtose smėlio dėžėse smėlio pakanka ir pavasarį atlikus smėlio parazitologinį tyrimą nenustatyta helmintų kiaušinių), taip pat esant užteršimui šiukšlėmis ar kitomis priemaišomis. Smėlyje neturi būti askaridžių, plaukagalvių, toksokarų echinokokų ir kitų helmintų kiaušinių.

Elektrėnų savivaldybėje iš 16 smėlio dėžių (iš jų: Elektrėnų m. – 3, Vievio m. – 10, Naujųjų Kietaviškių – 1 ir Pastrėvio – 2) buvo paimti smėlio mėginiai ir pristatyti į Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją parazitologiniams tyrimams atlikti. Visose tikrintose smėlio dėžėse smėlis švarus, kirminų kiaušinėlių ar jų lervų nerasta.

Primenama, kad tėvai neturėtų prarasti budrumo leisdami vaikams žaisti smėlio dėžėse. Šiose iš pirmo žvilgsnio žaidimams visai saugiose vietose gali knibždėti ne viena rūšis parazitų. Neprižiūrimos, nedengiamos smėlio dėžės, esančios atvirose erdvėse ar kiemuose, dažnai tampa ne tik vaikų žaidimo, bet gyvūnų gamtinių reikalų atlikimo vieta. Gyvūnų išmatose gali būti žmogaus sveikatai pavojingų parazitų: askaridžių, plaukagalvių, toksokarų ir kitų kirmėlių kiaušinėlių. Su išma­to­mis pa­si­ša­li­nę pa­ra­zi­tų kiau­ši­nė­liai, pa­bu­vę ati­tin­ka­mą lai­ką dir­vo­že­my­je tam tik­ro­mis są­ly­gomis, su­bręs­ta ir tam­pa pa­vo­jin­gi žmo­gui.

Kaip jais užsikrečia žmogus?

Ma­ža­me­čiui, ku­ris smal­siai ty­ri­nė­ja ap­lin­ką, o vė­liau nenusiplo­vęs ran­kų lie­čia vei­dą, ki­ša pirš­tu­kus į bur­ną, žai­džiant smė­lio dė­žė­je už­si­krės­ti gy­vū­nų pla­ti­namo­mis pa­ra­zi­ti­nė­mis li­go­mis (helmintozėmis) ga­na pa­pras­ta. Pa­ra­zi­tų kiau­ši­nė­liai yra lip­nūs, jų nuo ran­kų leng­vai ne­nu­kra­ty­si, todėl pakanka vos vieno kiaušinėlio, kad žmogus susirgtų helmintoze. Iš kiaušinėlių išsivysčiusios kirmėlės žaloja virškinimo sistemą, silpnina imunitetą, blogina maisto medžiagų įsisavinimą, o jų išskiriami toksinai nuodija organizmą. Kirmėlės gali parazituoti ir odoje, kepenyse, plaučiuose, smegenyse, sukelti viduriavimą, svorio pakitimus, bendrą silpnumą. Simptomai ir ligos sunkumas priklauso nuo į organizmą patekusio parazito rūšies.

Kaip apsisaugoti? Vis dėlto norime priminti, kad patikimiausia priemonė siekiant išvengti ligų – laikytis asmens higienos ir saugotis, kad ligų užkratas nepatektų į virškinamąjį traktą. Pagrindinės taisyklės, kaip apsisaugoti nuo žmogaus kirmėlinių ligų:

neleiskite vaikui žaisti neprižiūrimose ar netinkamai prižiūrimose smėlio dėžėse, kuriose smėlis nekeičiamas;

vaikui pažaidus smėlyje, uždenkite smėlio dėžę dangčiu, taip apsaugodami smėlį nuo užteršimo;

pasirūpinkite, kad į vaikų smėlio dėžę nepatektų jokie gyvūnai;

prižiūrėkite smėlio dėžėje žaidžiantį mažylį, kad jis nekištų pirštukų ar žaislų į burną;

nepamirškite, kad žaislai, su kuriais vaikai žaidžia lauke, turi būti plaunami;

neleiskite vaikui žaisti su svetimomis katėmis, šunimis, ypač valkataujančiais gyvūnais;

mokykite vaikus laikytis higienos reikalavimų, tai yra plauti rankas ne tik grįžus iš lauko, bet ir paglosčius gyvūną, nevalgyti nenusiplovus rankų.