PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 12 d. 09:30

Ekstremalioji situacija Radviliškio rajone atšaukta, tačiau nuostolių atlyginimas tęsis

Radviliškis

Etaplius.LTŠaltinis: Radviliškio rajono savivaldybė


313655

Rugpjūčio 9 dieną Radviliškio rajono savivaldybėje sušauktas Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro nuotolinis posėdis, kuriame nuspręsta atšaukti liepos pabaigoje paskelbtą ekstremaliąją situaciją. Sprendimas priimtas po išsamaus situacijos įvertinimo, kuomet buvo konstatuota, kad elektros tiekimas rajone jau atstatytas, praūžusios audros ir liūties padariniai likviduojami, o nukentėjusių gyventojų prašymai dėl nuostolių atlyginimo bus nagrinėjami artimiausiu metu.

Kreipėsi dėl pastatų, kapaviečių ir pasėlių

Posėdžio metu Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovas Alfredas Juozapavičius informavo, kad iki šios dienos gauta 13 prašymų dėl audros apgadintų gyvenamųjų ir ūkinių pastatų, 5 prašymai – dėl kapaviečių pažeidimų, 9 prašymai – dėl suniokotų pasėlių (daugiausia nukentėjo rapsai) ir 6 prašymai – dėl kitų nuostolių. Tarp pastarųjų buvo ir „Baisogalos bioenergijos“ įmonės kreipimasis, kuri patyrė 12 tūkstančių eurų nuostolį, kai dingus elektrai nugaišo 4 tonos žuvų.

Svarbus dėmesys buvo skirtas ir socialiai jautrioms situacijoms – viena rajono šeima, kurioje auga nuolatinės slaugos reikalaujantis vaikas ir jo gyvybė palaikoma dirbtinio plaučių ventiliatoriaus pagalba, paprašė skirti pinigų nusipirkti elektros generatoriui, nes po audros ilgam laikui dingus elektrai turimas įkraunamas akumuliatorius dirbtinio plaučių ventiliatorius veiklą užtikrino tik 5 valandoms.

Pagalba žmonėms tęsis ir toliau

Radviliškio rajono meras Kazimieras Račkauskis posėdžio metu akcentavo, kad nors ekstremalioji situacija oficialiai baigiasi, tai nereiškia, jog pagalba nukentėjusiems sustoja.

„Ekstremali situacija praėjo, tačiau pagalba žmonėms tęsis. Visi nukentėję asmenys turės galimybę kreiptis dėl nuostolių atlyginimo, ir mes užtikrinsime, kad niekas nebūtų paliktas likimo valiai. Gyventojai dar turės laiko pateikti prašymus ir dokumentus“, – pabrėžė meras.

Privačių miškų savininkams – raginimas susitvarkyti

Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovas A. Juozapavičius paragino privačių miškų savininkus nedelsiant tvarkyti vėjovartas, ypač tose vietose, kuriose miškai ribojasi su elektros linijomis ir kita infrastruktūra.

Kadangi tvarkymo darbai dar ne visiškai baigti, seniūnai dar nežino, ar dėl gamtos stichijos pridarytų nuostolių jiems reikės papildomo finansavimo. Pasak Baisogalos seniūnės Renatos Masiulienės, šiuo metu dar nėra aišku, kiek lėšų reikės visiems darbams užbaigti, todėl seniūnijoms reikės palaukti mėnesio, kol bus pateiktos galutinės ataskaitos.

Gyventojų prašymus svarstys kitą savaitę

Radviliškio rajono savivaldybė jau kitą savaitę planuoja sušaukti Prašymų suteikti paramą už žalą, patirtą dėl krizės ar ekstremalios situacijos, nagrinėjimo darbo grupės posėdį, kuriame priimti sprendimai dėl nuostolių atlyginimo gyventojams bei įmonėms.

Meras K. Račkauskis sakė, kad ESO pati įsipareigojo padengti nuostolius, kurie atsirado, jeigu elektros nebuvo ilgiau kaip tris paras, o Savivaldybė stengsis užtikrinti, kad ši informacija būtų viešinama tiek per Savivaldybės kanalus, tiek seniūnijų lygmenyje. Kaip bus atlyginami nuostoliai ESO žadėjo paskelbti ateinančią savaitę.

Ekstremali situacija Radviliškio rajone buvo paskelbta liepos 30 dieną, reaguojant į liepos 28-29 dienomis rajoną nusiaubusią stiprią audrą ir stichinį lietų. Meteorologijos tarnybos duomenimis, per 12 valandų iškrito net 93,1 mm kritulių, kurie pridarė daug žalos ne tik gyventojų turtui, bet ir ūkiams bei įmonėms.