">
"> "> ">Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Unsplash.com nuotr.
Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt
Nors šiemet Kalėdos bus švenčiamos namuose, tai nereiškia, kad lietuviai švęs mažiau. Daugumos pramogų netekę žmonės yra likę susikurti prabangesnę šventę ir artimuosius nustebinti ne tik tradiciniais, bet ir įdomesniais receptais. Kalėdų stalas dažnam lietuviui neįsivaizduojamas be orkaitėje keptos paukštienos, tačiau šalia tradicinės vištos vis dažniau kepamos ir žąsys bei antys. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki" produktų kokybės vadovė, pateikia kelis paprastus patarimus, kaip parduotuvėje iš gausios pasiūlos išsirinkti geriausios kokybės antį.
„Antis – ganėtinai ryškaus skonio paukštiena, artima raudonai mėsai. Ją galima ruošti daugeliu būdų, tačiau šventėms dažniausiai visa antis yra kepama orkaitėje. Kaip ir visai šviežiai mėsai, antienai taip pat keliami griežti kokybės reikalavimai, pasirenkami patikimi tiekėjai. Pirkėjams nurodoma anties kilmė, laikymo sąlygos ir tinkamumo vartoti terminas. Tinkamumo vartoti terminą nustato gamintojas, todėl jis turi būti nurodytas etiketėje. Tai privalomas ženklinimo reikalavimas", – sako A. Čepulis.
Parduotuvėje įsigytą šviežią antį, kaip ir visą mėsą, namie šaldytuve geriausia laikyti tris dienas, bet ne ilgiau nei gamintojo nurodytas terminas. Po to mėsa praranda savo skonį. Antys, taip pat ir kita paukštiena, turi būti laikoma 0–4°C temperatūroje. Tačiau gamintojas gali numatyti ir kitą laikymo temperatūrą, todėl kiekvieną kartą reikia pasitikrinti, kas yra nurodyta anties etiketėje.
„Kadangi anties galiojimas priklauso nuo laikymo temperatūros, jei nėra sąlygų užtikrinti gamintojo nurodytos temperatūros, geriau antį sušaldyti. Šaldyta antis gali būti laikoma ir metus. Tačiau kuo ilgiau ji bus šaldiklyje, tuo mėsa taps sausesnė. Pagaminus ilgai šaldytą antį, skonis nebus toks pat kaip šviežios anties", – paaiškina ji.
Į ką pirkėjui atkreipti dėmesį