Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Pataria neužgožti natūralaus skonio
Kaip teigia prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė, grilinti galima kokias tik norime daržoves – tiek šviežias, tiek šiek tiek pamarinuotas. Įprasta ant grotelių kepti bulves, baklažanus, cukinijas, porus ar pomidorus. Tačiau grilinti galime ir kopūstus, grybus, paprikas, morkas, šparagus ar svogūnus.
Kepant daržoves, kulinarijos technologė siūlo neužgožti natūralaus jų skonio – lengvai aptepti alyvuogių aliejumi ar norimais padažais, pagal skonį pagardinti prieskoniais – druska ir pipirais. „Pasirinkus kokybišką druską, daržovių skonis labai pasikeičia, jis suintensyvėja. Tačiau nepersistenkite su jos kiekiu, nes daržovės turi savo natūralų skonį, todėl joms pagardinti užtenka tik šiek tiek druskos ir pipirų. Naudojant gerą alyvuogių aliejų, taip pat pagerėja grilinamų patiekalų skonis, tačiau jo irgi nepadauginkite, tiesiog truputį apšlakstykite prieš pat patiekdami. Taip ant grotelių keptos daržovės bus meistriškai paruoštos“, – pataria specialistė.
Tiks ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vertingiausios daržovės – termiškai neapdorotos. Vis tik kaitinant jas ant žarijų, svarbu neperkepti ir nepadauginti aliejaus, o prisvilus – nulupti odelę ir tik tada skanauti. Tokiu būdu pagamintos daržovės gali būti ne tik gardus garnyras prie mėsos patiekalų, bet ir pagrindinis patiekalas, kai per karščius norisi lengvesnio maisto.
Be to, pasak gydytojos dietologės, ant griliaus kepintos daržovės gali atskleisti kitas savo naudingas savybes nei neapdorotos. Pavyzdžiui, kaitinant pomidorus, juose padidėja antioksidanto likopeno koncentracija: „Nereikėtų baimintis, jog grilinant žus visi vitaminai bei mineralai, nes termiškai apdorojant, suyra daržovių ląstelių struktūra, tad organizmas gali lengviau pasisavinti naudingąsias medžiagas. Be to, kai kurias daržoves, pavyzdžiui, baklažanus, cukinijas, pomidorus, rekomenduojama kepti bei valgyti su odele, kuri savyje sukaupia organizmui naudingų medžiagų bei skaidulų.“
Kaip supjaustyti ir kiek grilinti daržoves
Pasak kulinarijos technologės, daržovių pjaustymas – skonio reikalas. Tačiau tokias daržoves, kaip cukinija, rekomenduojama pjaustyti griežinėliais, o svogūnus – per pusę, dar kai kurias daržoves, pavyzdžiui, paprikas ar morkas, reikėtų pjaustyti išilgai, o grybus bei šparagus kepti nepjaustytus.
„Tokios grilintos daržovės, kaip bulvės ar baklažanai, yra nepaprastai skanūs, tačiau jas kepant reikia būti kantriems. Pavyzdžiui, bulves reikia kepti maždaug po 10 min. iš kiekvienos pusės, kad jos būtų gerai paruoštos. O baklažanams ar paprikoms gali prireikti mažiau laiko, tik apie 6 min. iš kiekvienos pusės. Grybams, pomidorams ar svogūnams tereikia, kad jų paviršius paruduotų. Tam užteks maždaug 4 min. apkepimo iš kiekvienos pusės“, – pataria specialistė.