PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 13 d. 14:45

Europos Komisija pritarė Finansų ministerijos pateiktam ES fondų investicijų programos keitimui

Lietuva

Finansai. Freepik.com nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


318459

Europos Komisija (EK) pritarė Finansų ministerijos pateiktam 2021-2027 m. Europos Sąjungos (ES) fondų investicijų programos keitimui.

Ministerijos teigimu, programos keitimas sudaro galimybes mažoms ir vidutinėms gynybos ir saugumo pramonės įmonėms gauti finansavimą. Šiam tikslui skirta beveik 160 mln. eurų Europos regioninės plėtros fondo lėšų.

„Iki šiol ES fondai gynybos ir saugumo įmonėms nebuvo pasiekiami. Visgi, geopolitiniai iššūkiai suteikė impulsą ES peržiūrėti nusistovėjusias taisykles ir fondų investicijos buvo atvertos ir šiam mūsų nacionaliniam saugumui itin svarbiam sektoriui“, – kalbėjo finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė – Markevičienė.

Pranešama, kad programos pakeitimai taip pat sudarys galimybes žmonėms pasikeisti taršius ir neefektyvius šildymo įrenginius ir taip prisidėti prie energetinio efektyvumo tikslų, o privatūs ir vieši kultūros paveldo valdytojai galės gauti paskolas kultūros paslaugų vykdymui.

Kaip nurodo Finansų ministerija, siekiant paskatinti viešai prieinamos įkrovimo infrastruktūros plėtrą, bus sudaromos galimybės savivaldybėse įrengti viešai prieinamą elektromobilių įkrovimo infrastruktūrą privačių žemės sklypų vietose. Taip pat bus finansuojami dviračių ir pėsčiųjų takų infrastruktūros projektai pagal „Darnaus judumo“ miestų planus. Investicijos bus padalintos visiems šalies regionams, kuriuose esančios savivaldybės ES fondų lėšomis yra parengusios darnaus judumo planus.