PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 11 d. 16:59

Ėjime už mamų psichikos sveikatą – keturgubai daugiau mamų

Šiauliai

„Ne­to­bu­lo kad­ro“ nuo­tr.

Parengė Oksana LaurutytėŠaltinis: Etaplius.LT


300562

Gegužės 1 d. Šiauliuose antrą kartą surengtas Pasaulinės mamų psichikos sveikatos dienos minėjimas. Pernai jis vyko septyniuose Lietuvos miestuose, šiemet jau dvidešimt šešiuose. Viena renginio organizatorių – Elmyra Baljanaitė-Stanevičienė – džiaugiasi, kad Šiaulius pagal masiškumą aplenkė tik Vilniaus mamos.

Pernai Šiauliuose minėti ir švęsti Mamų psichikos sveikatos dienos, kartu paminint ir pogimdyminės depresijos prevencijos svarbą, susirinko daugiau nei 50 mamų su kūdikiais (su lydinčiais asmenimis buvo apie 70 dalyvių). Šiais metais Lietuvoje prie šio minėjimo prisijungė 26 miestai, o Šiauliuose ėjime už mamų psichikos sveikatą dalyvavo daugiau kaip 240 mamų su mažais vaikais.

E. Baljanaitė-Stanevičienė sako, jog tiek daug dalyvių susirinko todėl, kad šiais metais Pasaulinė mamų psichikos sveikatos diena (minima pirmąjį gegužės trečiadienį) sutapo su ne darbo diena gegužės 1-ąją. Todėl į renginį už mamas prisijungė ir tėčiai, seneliai bei kiti šeimų artimieji.

Šį renginį, negailėdamos jėgų ir laiko, savanoriškai jau antrus metus organizuoja mamų bendruomenė „Mamos kvadratu“. Šiemet balandžio 12 d. šios bendruomenės nariai šventė vienų metų veiklos sukaktį.

„Bendruomenės tikslas – jaunas šeimas, kurios susilaukė vaikučių, kviesti į susitikimus, renginius, edukacijas, teikti savitarpio pagalbą. Dažnai šeimos, susilaukusios vaikų, patenka tarsi į saviizoliaciją: pasikeitusi rutina pareikalauja nemažai pokyčių. Kartais reikalinga ir specialistų pagalba, norint normalizuoti šeimos psichinę ir emocinę sveikatą. Juk mamos patiria ypač didelių kūno ir emocijų pokyčių, išgyvenimų. Šeimos ir mamos dažnai pasijunta vienišos, nedrįsta kreiptis pagalbos ne tik į nemokamai teikiamas paslaugas miesto visuomenės sveikatos biure pagal programą „Sveikas Saulės miestas“, bet nedrįsta kalbėtis net ir savo bendruomenių ratuose. „Mamos kvadratu“ drąsiai kviečia pabendrauti, kalbėtis, dalytis patirtimis, išgirsti vieniems kitus. Kartais užtenka ir vieno pokalbio, kuris leidžia pokyčius priimti pozityviai. Kviečiame švęsti gyvenimą. Sunkumai laikini. Mes ne vieni. Laiminga mama – laiminga šeima“, – sako organizatorė.

Prie mamų ėjimo renginio Šiauliuose prisidėjo miesto įmonės, smulkūs šeimų verslai, Šiaulių savivaldybė, „Etaplius“. Miesto savivaldybės administracijos vicemeras Justinas Švėgžda buvo renginio globėjas. Pagrindinis renginio organizatorius – projektas „Mama mums rūpi“.