PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 16 d. 12:19

Ukraina statys naujos kartos sprogmenų gamyklą Lietuvoje

Lietuva

Aušrinė Armonaitė / ELTA

ELTAŠaltinis: ELTA


324197

Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) su Ukrainos įmone pasirašė Ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo Lietuvoje statant naujos kartos RDX sprogmenų gamyklą. Numatoma, kad gamyklos statybų darbai turėtų prasidėti kitąmet.

„Naujoji sprogmenų gamykla Lietuvoje yra aiškus signalas agresoriui, kad mes neatsitrauksime. Ukrainos ir Europos gynybiniai pajėgumai didėja ir didės, kalbant tiek apie ginkluotę ir amuniciją, tiek apie pažangias gynybos ir saugumo technologijas“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Kaip nurodo ministerija, RDX sprogstamoji medžiaga pasižymi geresnėmis savybėmis nei daugelis kitų šiuolaikinių sprogmenų – itin greitu detonacijos laiku, didele sprogstamąja galia, brizantiškumu, jautrumu.

Medžiaga RDX gali būti naudojama viena ar kartu su kitomis sprogstamosiomis medžiagomis. Su šia medžiaga pagamintus sprogmenis plačiai naudoja NATO šalių kariuomenės.

RDX rinka 2023 m. sudarė maždaug 10 mlrd. JAV dolerių. Dėl didėjančios šios sprogstamosios medžiagos paklausos prognozuojama, kad rinka augs ir 2028 m. turėtų pasiekti 13 mlrd. JAV dolerių.

Primenama, kad EIMIN šiemet inicijavo įstatymų pakeitimus, kurie sudaro sąlygas gynybos pramonės projektus Lietuvoje pradėti per kuo trumpesnį terminą.

Planuojama, kad dėl įstatymų pakeitimu supaprastintų procedūrų šios gamyklos statybos darbai Lietuvoje galėtų prasidėti jau kitąmet.