PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Rugsėjo 20 d. 09:46

Ministerija apskaičiavo, kad reguliavimo našta verslui per pusmetį sumažėjo 1,89 mln. eurų

Lietuva

Verslas / Freepik

EtapliusŠaltinis: ELTA


319600

Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) apskaičiavo, kad šių metų pirmąjį pusmetį administracinė našta verslui sumažėjo 7,16 mln. eurų, o verslui prisitaikyti prie naujų teisės aktų reikalavimų kainavo daugiau kaip 5 mln. eurų.

„Svarbu, kad verslui tai kainuotų kuo mažiau, todėl institucijos turi imtis veiksmų, mažinti biurokratiją. Skaičiuojame, kad per pirmąjį šių metų pusmetį reguliavimo našta verslui sumažėjo 1,89 mln. eurų“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ministerijos duomenimis, nuo 2014 m., kai buvo pradėtas atlikti vertinimas, iš viso administracinė našta ir prisitaikymo išlaidos sumažėjo 155 mln. eurų: administracinė našta sumažėjo daugiau nei 162,2 mln. eurų, o prisitaikymo išlaidos, kurios pradėtos vertinti tik praėjusiais metais, padidėjo beveik 7,2 mln. eurų.

Nurodoma, kad 17 institucijų EIMIN pateikė I pusmečio duomenis apie 64 teisės aktų projektus. 7 iš šių institucijų sumažino reguliavimo naštą.

Geriausių rezultatų pasiekė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) (reguliavimo naštą ji sumažino 6,17 mln. eurų), taip pat Finansų ministerija (4,49 mln. eurų) ir Valstybės duomenų agentūra (40,47 tūkst. eurų).

Minėtina ir tai, kad 10 institucijų reguliavimo naštą padidino. Labiausiai – 3,31 mln. eurų – naštą didino Kelių transporto kodekso pakeitimai. Taip pat reguliavimo naštą 2,24 mln. eurų padidino Klimato kaitos valdymo įstatymo pakeitimas.

Priimtu informacinės visuomenės paslaugų įstatymo pakeitimu, įgyvendinančiu ES reglamentą – Skaitmeninių paslaugų aktą, reguliavimo našta padidinta 0,96 mln. eurų.

Prie naštos didėjimo prisidėjo ir ES ir tarptautinės teisės aktų pakeitimai, kurių sukeliama našta per 2024 m. I pusmetį didėjo 6,1 mln. eurų, o nacionalinės kilmės teisės aktų reguliavimo našta mažėjo 7,9 mln. eurų.