REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Birželio 22 d. 16:41

Eik ir šypsokis: Šiauliai turi miesto fotografą

Lietuva

G. Andruškos asmeninio archyvo nuotr.

Enrika ValančiūtėŠaltinis: Etaplius.LT


305685

Neseniai socialinėje erdvėje ėmė plisti žavios šiauliečių nuotraukos: vaikštinėjančių bulvare, besišnekučiuojančių, vedžiojančių šuniukus ir panašiai. Miestiečių fotografu tapo dvidešimtmetis Grantas Andruška. „Kartais net ir vienas geras kadras gali sudrebinti socialinius tinklus“, – sako fotografas ir džiaugiasi, kad šiauliečiai dažniausiai noriai žvelgia į objektyvą.

Sostinės mada atkeliavo į Šiaulius

Kad Vilnius turi savo fotografą, kuris vaikšto gatvėse ir fiksuoja miesto gyvenimą, žino daugelis lietuvių, tačiau kad tokį miestiečių fotografą turi jau ir Šiauliai – žino dar ne visi. Vis tik ir feisbuke, ir instagrame jo padarytos nuotraukos jau sulaukia šimtų ar net tūkstančių patiktukų ir kitų reakcijų, o žmonės, ko gero, nejučia ima žvalgytis, ar tik nesutiks gatvėje miestiečius fiksuojančio vaikino.

G. Andruška sako norintis, kad kuo daugiau žmonių išeitų į miestą, todėl jam ir kilo mintis imti fotografuoti šiauliečius. „Idėja kilo iš noro atskleisti Šiaulių miesto žmonių grožį ir unikalumą bei pritraukti daugiau žmonių į miesto gatves“, – tikina fotografas.

Jo pasidalintuose kadruose galima išvysti nuo paprastų šiauliečių iki žinomų žmonių, tačiau vaikinas turi tam tikrą viziją, kokius žmones norėtų matyti pro fotoaparato objektyvą. „Mane labiausiai domina autentiški, išskirtiniai žmonės ir jų emocijos. Ieškau žmonių, kurie atrodo pasitikintys savimi, turi unikalų stilių bei natūralų grožį“, – kam daugiausia šansų papulti į kadrą, atskleidžia pašnekovas.

3–4 valandos „medžioklės“

Miesto gyvenimo fotografijomis susižavėję šiauliečiai patys netikėtai gali atsidurti prieš Granto fotoaparatą. Tiems, kurie norėtų savo nuotrauką išvysti socialiniuose tinkluose, fotografas sufleruoja, kad dažniausiai jis kadrų „medžioklei“ stengiasi skirti penktadienio ir šeštadienio vakarus.

Nepaisant to, kad mieste jis praleidžia mažiausiai po keletą valandų, būna dienų, kada, atrodo, nieko įdomaus nepavyksta užfiksuoti.

„Fotografavimui skiriu apie 3–4 valandas, priklausomai nuo situacijos. Tikrai būna dienų, kai atrodo, kad nieko įdomaus nepavyksta „pagauti“, tačiau kartais net ir vienas geras kadras gali sudrebinti socialinius tinklus“, – šypsosi vaikinas.

„Ačiū, kad priminėte jaunystę“

O ar šiauliečiai mielai pozuoja fotografui ir noriai leidžiasi įamžinami? Grantas pripažįsta, kad reakcijų pasitaiko įvairių, nes tikrai ne kiekvienas mėgsta fotografuotis, o juo labiau – būti „pričiuptas“ kažkur gatvėje, net nepasiruošęs. Tą atvirai išreiškia savo kūno kalba.

„Žmonės sureaguoja įvairiai, tačiau beveik visada sulaukiu teigiamų reakcijų. Taip, kaip ir jūs minėjote, tikrai ne kiekvienas džiaugiasi, matydamas į save nukreiptą objektyvą. Iš miestiečių veido išraiškų ir kūno kalbos galiu matyti, kad kai kurie iš jų jaučiasi nejaukiai, nedrąsiai, – sako fotografas. – Vis tik dauguma šiauliečių džiaugiasi, kad į juos nukreiptas objektyvas, ir maloniai nusišypso, pasako teigiamų komentarų, kurie maloniai mane paglosto ir skatina tęsti veiklą.“

Vaikinas neslepia įvairių komentarų sulaukiantis ir socialiniuose tinkluose, įkėlęs naujų nuotraukų, tačiau ir ten žmonės daugiau dėkoja už „pagautus“ kadrus bei emocijas, nei pyksta ar lieja kritiką.

„Maloniausia yra sulaukti asmeninių žinučių. Viena jų buvo iš vyresnio amžiaus moters, kuri nuoširdžiai dėkojo už tai, kad mano įamžinti kadrai jai priminė jaunystę ir nuostabias akimirkas mieste.

Piktų reakcijų pasitaiko retai, tačiau kartais būna įžeidžiančių komentarų apie nuotraukose esančių asmenų išvaizdą. Noriu pabrėžti, kad tokių reakcijų netoleruoju ir tokius individus šalinu iš savo sekėjų sąrašo“, – sako Grantas.

Domėjimasis menu peraugo į fotografiją

Jaunuolis pasakoja fotografija ir videografija besidomintis jau nuo ankstyvos paauglystės: „Viskas prasidėjo nuo mokyklos metais pradėto lankyti fotografijos būrelio, kuriame išmokau naudotis fotoaparatu, specialiomis programomis ir kurti trumpus filmukus. Tiesa, jau tuo metu kartu su draugu dalyvavome konkurse su savo kurtu videofilmuku, kuris Lietuvos mastu laimėjo nominaciją kaip geriausias videofilmukas su specialiais efektais. Šis laimėjimas paskatino gilinti žinias šioje srityje.“

Vėliau vaikino domėjimosi sritis keitėsi ir daugiausia dėmesio ėmė skirti portretinei fotografijai, renginių, švenčių fotografavimui. „Savo žinias ir įgūdžius stengiuosi nuolat tobulinti ir šiuo metu mane matote kaip Šiaulių miesto fotografą“, – sako Grantas.

Pašnekovas atskleidžia, kad į fotografiją sudeda ir savo meniškąją pusę, mat nuo mažens mėgo kūrybą. „Nuo pat vaikystės mėgau piešti, tapyti ir kurti, šie užsiėmimai leido išreikšti savo vaizduotę ir jausmus. Visada siekiau tobulėti ir ieškoti naujų būdų, kaip perteikti savo kūrybines idėjas. Manau, kad šis meninis pojūtis ir aistra kurti natūraliai peraugo į fotografiją, kur galiu sujungti savo meninį polėkį su technologiniais įgūdžiais“, – pasakoja jaunuolis.

Beje, be meniškosios pusės, jis turi ir kitą – ekstremaliąją, mat sako mėgstantis užsiimti ekstremaliu sportu ir kovos menais: „Šios veiklos padeda atsipalaiduoti, įgauti energijos ir išlaikyti fizinę formą. Taip pat suteikia daug įkvėpimo mano kūrybai. Be aktyvaus laisvalaikio, taip pat mėgstu leisti laiką gamtoje.“

Kol kas G. Andruška džiaugiasi gyvenimu Šiauliuose, miesto ritmo įamžinimu, tačiau jaunuolis nežino, kur toliau nuves jo keliai. „Esu atviras ir kitoms patirtims bei galimybėms“, – teigia pašnekovas.

Tiesa, atsidurti kitoje fotoaparato pusėje tenka ir pačiam Grantui. Jis tiki, kad net ir tai padeda jam augti kaip profesionalui. „Manau, kad būti fotografuojamam yra vertinga patirtis, nes tai padeda geriau suprasti, kaip žmonės jaučiasi prieš kameras, ir leidžia tobulinti mano, kaip fotografo, įgūdžius“, – tikina pašnekovas.


Foto galerija:

„And­ruš­ka Pho­tog­rap­hy“ nuo­tr.
„And­ruš­ka Pho­tog­rap­hy“ nuo­tr.
„And­ruš­ka Pho­tog­rap­hy“ nuo­tr.
„And­ruš­ka Pho­tog­rap­hy“ nuo­tr.
„And­ruš­ka Pho­tog­rap­hy“ nuo­tr.
„And­ruš­ka Pho­tog­rap­hy“ nuo­tr.
„And­ruš­ka Pho­tog­rap­hy“ nuo­tr.
G. Andruškos asmeninio archyvo nuotr.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA