PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 8 d. 08:57

E. Macronas paragino B. Netanyahu vengti atsakomųjų veiksmų Artimuosiuose Rytuose

Pasaulis

Emmanuelis Macronas / YouTube

EtapliusŠaltinis: BNS


313211

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį paragino Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu „vengti atsakomųjų veiksmų ciklo“ Artimuosiuose Rytuose, pranešė jo biuras.

Prancūzijos prezidentas, anksčiau paraginęs savo Irano kolegą „vengti atsakomųjų veiksmų ciklo, kuris keltų pavojų regiono gyventojams ir stabilumui“, tą patį per pokalbį telefonu pasakė ir B. Netanyahu, sakoma Prancūzijos prezidentūros pranešime.

Pastarąją savaitę įtampa Artimuosiuose Rytuose padidėjo, kai Iranas ir jo sąjungininkai pažadėjo atkeršyti už Irano remiamos Libano grupuotės „Hezbollah“ aukšto rango vado Fuado Shukro ir I. Haniyeh nužudymus. Dėl jų Teheranas kaltina Izraelį.

„Hamas“, „Hezbollah“ ir Iranas pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų, todėl baiminamasi platesnio masto konflikto regione, kuriame ir taip yra neramu nuo Izraelio ir „Hamas“ karo Gazos Ruože pradžios.

Prancūzijos prezidentūra teigė, kad būtina užkirsti kelią Izraelio ir galingos Libano kovotojų grupuotės „Hezbollah“ karui.

Kilus karui Gazos Ruože tarp Izraelio ir „Hamas“ po spalio 7-osios atakos, „Hezbollah“ solidarizavosi su grupuote ir pastaraisiais mėnesiais beveik kasdien apsikeičia ugnimi su Izraeliu.

„Didėjant įtampai Izraelio ir Libano pasienyje, reikia dėti visas pastangas, kad būtų išvengta regioninio karo“, – pareiškė E. Macronas, pabrėždamas, kad „Izraelio ir Libano karas turėtų pražūtingų pasekmių visam regionui“.

E. Macronas taip pat priminė B. Netanyahu, kad „absoliučiu prioritetu“ Prancūzijai išlieka „neatidėliotinas ugnies nutraukimas Gazos Ruože, visų įkaitų paleidimas (...) ir masinis bei netrukdomas humanitarinės pagalbos pristatymas ten gyvenantiems žmonėms“.