PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 16 d. 11:56

E. Gentvilas priekaištų įgaliojimus grąžinusiai I. Šimonytei neturi: Vyriausybė dirbo sėkmingai

Lietuva

Eugenijus Gentvilas. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Raminta MajauskaitėŠaltinis: ELTA


309682

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas dabartinės Vyriausybės darbui priekaištų tikina neturįs. Politikas akcentuoja, kad šalies parlamentui nebūtų prasmės imtis naujo Ministrų kabineto formavimo.

„Vargu, ar Seimas nertų stačia galva į šios Vyriausybės nuvertimą ir naujos Vyriausybės formavimą. (...) Nėra prasmės. Ši Vyriausybė, mano manymu, atlaikė labai daug iššūkių, tikrai neblogai pasirodė, pridarė klaidų, bet iš esmės dirbo sėkmingai“, – Seime žurnalistams antradienį teigė E. Gentvilas.

„Nesitikiu stebuklų, kad genetiniai konservatoriai staiga pataptų tais, kurie eina į diskusijas ir pasitarimus, bet pati premjerė yra tas asmuo, kuris pasikalba. Neturiu priekaištų Ingridai Šimonytei, kad nesišneka ar nebendrauja“, – pridūrė jis.

Paklaustas apie Vyriausybės sudėties keitimą E. Gentvilas sakė kiekvieno ministro veikloje įžvelgiantis priekaištų.

„Turbūt, kad kiekvieno ministro veiklos atžvilgiu atrasčiau pastebėjimų, bet tai ne mano sprendimas. Nesu premjeras, būtų nekorektiška man spręsti“, – pabrėžė politikas.

ELTA primena, kad penktadienį Vyriausybei grąžinus įgaliojimus naujai prisiekusiam perrinktajam prezidentui Gitanui Nausėdai, antradienį Ingirda Šimonytė pasitikrins pasitikėjimą Seime.

Dėl prezidento teikiamos I. Šimonytės kandidatūros į ministrės pirmininkės postą parlamentarai ketina apsispręsti vakarinio posėdžio metu. Jos kandidatūrai bus pritarta, jeigu konservatorę parems daugiau kaip pusė Seimo narių. Tiesa, prieš tai politikė susitiks su opozicinių partijų frakcijomis, atsakys į parlamentarų keliamus klausimus.

Kaip numato įstatymas, Vyriausybė grąžina savo įgaliojimus po to, kai prisiekia išrinktas prezidentas – ministras pirmininkas įteikia šalies vadovui raštišką pareiškimą. Savo ruožtu prezidentas paveda premjerui eiti pareigas tol, kol bus gauti nauji Seimo įgaliojimai ir suformuotas naujas Ministrų kabinetas.

Šalies vadovas Seimui turi teikti ministro pirmininko kandidatūrą ne vėliau kaip per 15 dienų. Seimui patvirtinus premjerą, prezidentas jį paskiria ir paveda sudaryti Vyriausybę, kurią vėliau taip pat tvirtina šalies vadovas.