PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Namai2024 m. Birželio 3 d. 14:45

Drėgmės surinkėjai: kovos su pertekline drėgme ginklas

Lietuva

EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai


303334

Drėgmės surinkėjai, dar vadinami oro sausintuvais, tampa vis populiaresni namų ūkiuose ir kitose patalpose, kur kyla problemų dėl perteklinės drėgmės. Šie prietaisai padeda reguliuoti mikroklimatą, užtikrindami sveiką ir komfortišką aplinką.

Per didelės drėgmės pasekmės

Pelėsis ir grybelis: Dėl perteklinės drėgmės ore ir ant paviršių pradeda veistis pelėsis ir grybelis, sukeliantys ne tik estetines problemas, bet ir galintys pakenkti sveikatai. Jie gali sukelti kvėpavimo takų ligas, alergijas ir kitas sveikatos problemas.
Kondensatas: Dėl kondensato atsiradimo ant sienų, langų ir baldų gali atsirasti pelėsis, sugadinti daiktus ir sukelti nemalonų kvapą.
Nehigieniška aplinka: Per didelė drėgmė sudaro palankias sąlygas bakterijoms ir virusams daugintis, didindama užsikrėtimo ligomis riziką.
Nepatogumas: Dėl drėgno oro gali jaustis vėsiau nei iš tikrųjų yra, o tai gali sukelti diskomfortą ir padidinti energijos sąnaudas šildymui.

Kaip veikia drėgmės surinkėjai

Oro1 drėgmės surinkėjai veikia kondensacijos principu. Įrenginyje esantis ventiliatorius įtraukia orą į prietaisą. Oras praeina per šaltą garintuvo paviršių, kurio temperatūra yra žemesnė už rasos tašką. Dėl to ore esanti vandens garai kondensuojasi ir virsta vandeniu, kuris surenkamas į specialų baką. Sausas oras vėliau pašildomas ir grąžinamas į patalpą.

Drėgmės surinkėjų tipai

Buitiniai drėgmės surinkėjai: skirti naudoti namuose, nedideliuose biuruose ar kitose patalpose. Jie yra kompaktiški, lengvai nešiojami ir paprasti naudoti.
Pramoniniai drėgmės surinkėjai: skirti naudoti didelėse patalpose, tokiose kaip baseinai, sandėliai ar gamybinės patalpos. Jie yra galingesni ir gali pašalinti daugiau drėgmės nei buitiniai modeliai.
Mobilieji drėgmės surinkėjai: turi ratukus, todėl juos lengva perkelti iš vienos vietos į kitą.
Stacionarūs drėgmės surinkėjai: montuojami prie sienos arba grindų ir yra skirti nuolatiniam naudojimui vienoje vietoje.

Renkantis drėgmės surinkėją, reikia atsižvelgti į:

Patalpos dydį: Drėgmės surinkėjo galingumas turi atitikti patalpos dydį.
Drėgmės lygį patalpoje: Kuo didesnis drėgmės lygis, tuo galingesnio drėgmės surinkėjo reikia.
Funkcijas: Kai kurie drėgmės surinkėjai turi papildomas funkcijas, tokias kaip jonizatorius, laikmatis ar automatinis išjungimas.
• Biudžetą: Drėgmės surinkėjų kainos gali skirtis priklausomai nuo modelio, galingumo ir funkcijų.

Drėgmės surinkėjų nauda

• Sumažina drėgmės lygį patalpoje: Tai padeda išvengti pelėsio, grybelio ir kondensato susidarymo.
• Pagerina oro kokybę: Pašalina iš oro kenksmingas daleles, tokias kaip dulkes, žiedadulkės ir mikroorganizmai.
• Suteikia komfortišką aplinką: Sausas oras padeda jaustis komfortiškiau ir sumažina energijos sąnaudas šildymui.
Apsaugo turtą: Saugo baldus, knygas ir kitus daiktus nuo drėgmės.

Drėgmės surinkėjų priežiūra ir naudojimo patarimai

• Reguliariai išpilkite vandens baką: Neleiskite vandens bakeliui būti pilnam, nes tai gali sumažinti drėgmės surinkėjo efektyvumą ir paskatinti bakterijų augimą.
• Išvalykite oro filtrą: Laiku valykite oro filtrą pagal gamintojo instrukcijas. Dulkėtas filtras gali sumažinti oro srautą ir efektyvumą.
Pastatykite drėgmės surinkėją tinkamoje vietoje: Nestatykite drėgmės surinkėjo tiesiai prie sienos ar baldų, nes tai gali apriboti oro srautą. Taip pat stenkitės jo nestatyti šalia šilumos šaltinių.
Palaikykite tinkamą temperatūrą: Drėgmės surinkėjai efektyviausiai veikia esant aukštesnei nei 15°C temperatūrai.
• Naudokite kartu su ventiliacija: Drėgmės surinkėjai neišvalo oro, todėl svarbu patalpoje užtikrinti tinkamą oro cirkuliaciją. Reguliariai vėdinkite patalpas.
• Stebėkite drėgmės lygį: Naudokite drėgmėmatį, kad galėtumėte stebėti drėgmės lygį patalpoje ir reguliuoti drėgmės surinkėjo veikimą pagal poreikį. Idealus drėgmės lygis namuose yra laikomas 40-60%.

Alternatyvūs drėgmės mažinimo būdai

Nors drėgmės surinkėjai yra efektyvus sprendimas kovai su pertekline drėgme, yra ir alternatyvių būdų:

• Gerinkite patalpų vėdinimą: Reguliariai atidarykite langus ir duris, kad iš patalpos pasišalintų drėgnas oras. Ypač svarbu vėdinti po gaminimo, maudymosi ar skalbinių džiovinimo.
• Naudokite oro kondicionierių: Dauguma oro kondicionierių turi drėgmės šalinimo funkciją, kuri gali padėti sumažinti drėgmės lygį patalpoje.
• Džiovinkite skalbinius lauke arba gerai vėdinamoje patalpoje: Nedžiovinkite skalbinių patalpoje, kurioje ir taip yra didelė drėgmė.
• Naudokite drėgmės sugėriklius: Drėgmės sugėrikliai, tokie kaip indeliai su druska ar specialūs maišeliai, gali padėti sumažinti drėgmės lygį ne didelėse patalpose.

Pasirinkdami tinkamas priemones ir reguliariai jas naudodami, galite efektyviai kontroliuoti drėgmės lygį savo namuose ar kitose patalpose ir sukurti sveiką bei komfortišką aplinką.

Reklama