PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 12 d. 09:25

Dieveniškės: piligriminis žygis prasidėjo Švedų koplyčios šventinimu

Šalčininkai

Šalčininkų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybė


313653

Dieveniškių kraštas turtingas žavingomis koplytėlėmis. Kiekviena iš jų svarbi tikinčiųjų gyventojų bendruomenei, yra neatsiejama vietos kultūros dalis, o kartu traukia smalsių keliautojų dėmesį. Viena iš jų – Švedų koplyčia Dieveniškėse, Subotnikų gatvėje. Visais laikais ji traukė dėmesį savo išvaizda, o kartu kėlė diskusijas dėl pavadinimo.

Paprastai koplytėlių statyba buvo siejama su gyventojams svarbiais įvykiais: norėta atsidėkoti už gautas malones arba prašoma Dievo apsaugos nuo ištikusių negandų. Vietos gyventojų atsiminimuose aptinkama pasakojimų, kad Švedų koplyčia statyta kaip apsauga nuo maro. Todėl viena iš versijų yra ta, jog jos atsiradimas susijęs su Švedų tvanu (1655–1660 m.), kurį lydėjo maras, arba su 1700–1721 m. Šiaurės karu. Tyrinėtojai taip pat daro prielaidą, kad koplyčios vietoje iš pradžių stovėjo kryžius, galėjęs žymėti ir kapavietę.

Paveldosaugininkų manymu, koplytėlė galėjo būti restauruota XIX a. pab. Tai kompaktiškas 6 m aukščio kvadratinio plano ir dviejų tarpsnių statinys, viršuje užsibaigiantis piramidiniu bokšteliu.

Kaip ir prieš kelis amžius statant Švedų koplytėlę, taip ir dabar ją atnaujinant, Dieveniškių bendruomenė susivienijo, visiems rūpėjo jos likimas. Nuo 2018 metų statinio atnaujinimo darbus numačiusi Šalčininkų rajono savivaldybė taip pat siekė, kad koplyčia tarnautų ateities kartoms ir primintų unikalią Dieveniškių krašto praeitį. Iš senų nuotraukų matyti, kad koplyčios antrajame tarpsnyje, po skliautu, yra kryžius su nukryžiuotuoju Jėzumi. Tikimasi, kad pavyks atkurti šią skulptūrą. Tinkuotoje nišoje Dieveniškių bendruomenė pastatė Švč. Mergelės Marijos skulptūrą, kurią padovanojo fondo „Rodakom na Kresach“ steigėjai Wojciech i Małgorzata Sarnowskiai. Dieveniškių seniūnės Česlavos Marcinkevič dėka išsaugotas viršūnės kryžius, jis restauruotas ir grąžintas atgal.

„Šis kryžius mano kabinete stovėjo 10 metų, kol galiausiai grįžo į savo pradinę vietą. Labai džiaugiuosi, kad mūsų bendruomenei pavyko atstatyti šią nuostabią koplyčią. Esu tikra, kad čia dažnai susitikinėsime“, – sakė seniūnė Česlava Marcinkevič, Švedų koplyčios atidarymo metu.

Rugpjūčio 10 d., piligriminio žygio Dieveniškės – Norviliškės dalyviai, vietos gyventojai ir svečiai rinkosi prie Švedų koplyčios, ir neatsitiktinai. Dieveniškių Švč. Mergelės Marijos Rožančinės ir Norviliškių Švč. Mergelės Marijos Gailestingumo motinos parapijų klebonas Renatas Švenčionis pašventino restauruotą Švedų koplyčia, melsdamasis už gyventojų gerovę ir tikėjimo vienybę.

Į koplyčios šventinimo ceremoniją atvykęs Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič pabrėžė, kad rūpinimas kultūros paveldo objektais – labai svarbi savivaldybės užduotis. Todėl rajone tvarkomi ir nacionalinės reikšmės kultūros paveldo objektai, tokie kaip Jašiūnų dvaro sodyba, bet ir vietos bendruomenėms svarbūs kultūros paveldo statiniai, pavyzdžiui Švedų koplytėlė Dieveniškėse.

„Vienu metu ir didžiuojuosi, ir esu labai susijaudinęs. Didžiuojuosi Jumis, nes esate iniciatyvūs, patriotiški, ištikimi savo gimtajam kraštui. Kartu esu labai sujaudinęs šios dienos ceremonija ir buvimu su Jumis, nes bendradarbiaudami nuveikėme labai gerą darbą. Pakelės koplyčios ir kryžiai išsibarstę po visą mūsų rajoną. Tai ne tik įprastas šio krašto kraštovaizdis, bet ir vaizdas, liudijantis katalikišką jo gyventojų tikėjimą. Šią koplyčią atstatėme norėdami dar kartą įrodyti, kad esame krikščionys ir ištikimi savo protėvių tradicijoms“, – sakė meras Zdzislav Palevič.

Į piligriminį žygį leidę Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič ir vicemeras Valdemar Sliževski pasidžiaugė gražia vietos bendruomenės iniciatyva puoselėjant tikėjimą ir stiprinant tradicines vertybes.

Piligriminis žygis Dieveniškės – Norviliškės organizuojamas šeštą kartą ir suburia ne tik vietos bendruomenę, bet ir tikinčiuosius ir kitų rajono bei Lietuvos kampelių. Apie 14 kilometrų atkarpoje piligrimai praleido susikaupę ir palaikydami vieni kitus, o kai kuriose gyvenvietėse jų laukė svetingų šeimininkų vaišės. Tai buvo proga geriau pažinti vieniems kitus, geriau pažinti savo kraštą, puoselėti gerąją kaimynystę ir kartų draugystę, išbandyti ir atrasti save. Į Norviliškes atvykę piligrimai dalyvavo Šv. Mišiose, o kun. Renatas Švenčionis meldėsi už jų sveikatą ir gerovę. Po mišių visų laukė šventė prie Norviliškių pilies. Darbščios Dieveniškių krašto šeimininkės vaišino piligrimus vietiniais sūriais, naminėmis dešromis ir gardžiais žagarėliais.