PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Spalio 4 d. 16:13

Didžiojoje Britanijoje prieš teismą stojo šeši vyrai, kaltinami padegę su Ukraina susijusį objektą

Pasaulis

Padegimas, asoviatyvi nuotr. / Needpix nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


322167

Penktadienį prieš teismą stojo šeši vyrai, kaltinami dėl gaisro su Ukraina susijusiame verslo objekte Londone. Pasak prokurorų, padegimą užsakė Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“.

22 metų Jakeemas Rose'as, 19 metų Ugnius Asmena, 20 metų Dylanas Earlas, 22 metų Jake'as Reevesas, 22 metų Nii Mensah ir 61 metų Paulas Englishas kaltinami padegę pramonės objektą Leitone, rytų Londone. Užgesinti kovo 20 d. sukeltą gaisrą prireikė 60 ugniagesių. Visi šeši pagal Nacionalinio saugumo įstatymą apkaltinti padegimu sunkinančiomis aplinkybėmis.

Visi, išskyrus U. Asmeną, dalyvavo posėdyje aukščiausiame Anglijos ir Velso baudžiamajame teisme Old Bailey, kartu su 22 metų Dmitrijumi Paulausku, kaltinamu tuo, kad neatskleidė informacijos apie teroro aktus. Remiantis teismo dokumentais, vyrai įtariami nusitaikę į turtą, „priklausantį ukrainiečiui“, samdinių grupuotės „Wagner“ užsakymu.

Penktadienio posėdyje J. Rose'as prisipažino kaltas turėjęs peilį viešoje vietoje, D. Paulauskas nepripažino savo kaltės, kad neatskleidė informacijos apie teroro aktus. Old Bailey išklausys kitus pareiškimus dėl kaltės spalio 25 dieną.

Įtariama, kad D. Earlas palaikė ryšius su kuratoriumi iš „Wagner“ ir organizavo išpuolį, pasamdė kitus ir jiems sumokėjo. Grupė „Wagner“ yra Jungtinėje Karalystėje uždrausta teroristinė organizacija.

Londono policijos kovos su terorizmu padalinio vadovas Dominicas Murphy sakė, jog tai labai svarbus tyrimas. Kaltinimai labai rimti, sakė jis, be to, „tai pirmas kartas, kai suėmėme ir dabar apkaltinome asmenis, pasinaudoję Nacionalinio saugumo įstatyme numatytais įgaliojimais ir teisės aktais“. Gruodį įsigaliojęs 2023 m. Nacionalinio saugumo įstatymas skirtas reaguoti į „valstybių priešiškos veiklos, nukreiptos į Jungtinės Karalystės demokratiją, ekonomiką ir vertybes, grėsmę“, tuomet sakė vyriausybė.