PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Birželio 14 d. 16:35

Didysis septynetas teigia paramą Ukrainai teiksiąs „tol, kol reikės“

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA.LT


304847

Didžiojo septyneto (D7) šalių vadovai penktadienį dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą Ukrainai padėti „tol, kol reikės“, teigiama viršūnių susitikimo, kuriame buvo susitarta Kyjivui suteikti naują 50 mlrd. JAV dolerių paskolą, deklaracijos projekte.

„Mes visi Ukrainos kovą už laisvę ir jos atstatymą solidariai remsime tol, kol reikės“, – rašoma Italijoje vykstančiame susitikime priimtos deklaracijos projekte.

Jame teigiama, kad 50 mlrd. JAV dolerių paskola, dėl kurios buvo sutarta Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui dalyvaujant, yra „aiškus signalas (Rusijos) prezidentui Vladimirui Putinui“.

Paskola bus finansuojama iš palūkanų, gautų už 2022 m. vasarį Maskvai užpuolus Ukrainą Vakaruose įšaldytą Rusijos centrinio banko turtą.

„D7 ketina teikti finansavimą, kuriam aptarnauti ir grąžinti bus naudojamos būsimos ypatingosios pajamos, gautos už Europos Sąjungoje ir kitose atitinkamose jurisdikcijose esantį įšaldytą Rusijos valstybės turtą“, – rašoma deklaracijos projekte.

„Tuo tikslu sieksime gauti šių jurisdikcijų leidimą naudoti būsimus tokių ypatingųjų pajamų srautus paskoloms aptarnauti ir grąžinti.“

Projekte teigiama, kad pinigai bus išmokėti „skirtingais kanalais, kurie nukreips šias lėšas patenkinti Ukrainos kariuomenės, biudžeto ir rekonstrukcijos poreikius – visa tai bus daroma paisant atitinkamose mūsų teisės sistemose numatytų apribojimų ir administracinių reikalavimų“.

Lyderiai ministrams ir oficialiems asmenims davė užduotį pradėti tvarkyti formalumus, kad Ukrainai dar iki metų pabaigos būtų pradėtos teikti lėšos.

V. Zelenskis buvo pakviestas kartu su Jungtinių Valstijų, Vokietijos, Prancūzijos, Kanados, Didžiosios Britanijos ir Japonijos vadovais dalyvauti ketvirtadienį vykusiame specialiame posėdyje, kuriame buvo diskutuojama karo Ukrainoje klausimais.