PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 22 d. 13:16

Derliaus šventė Vilniaus rajone – švęsti rudens kviečiami ir rajono gyventojai, ir svečiai

Vilnius

Pixabay.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Vilniaus rajono savivaldybė


315024

Rugsėjo 14 d., šeštadienį, visi gyventojai ir svečiai kviečiami nuotaikingai praleisti laiką didžiausiame ir spalvingiausiame Vilniaus rajono renginyje – Derliaus šventėje, kuri vyks Skaidiškių parke, Nemėžio seniūnijoje.

Pasak Vilniaus rajono savivaldybės mero Roberto Duchnevičiaus, iki pat šių dienų išsaugota tradicija švęsti derlių yra vertinga krašto kultūros dalis, kurią visuomet lydi čia gyvenančių tautų bendrystė bei simbolinė padėka už gamtos dovanas ir sunkaus darbo vaisius.

„Ši gili tradicija suburia tautas ir įprasmina mūsų bendruomenės vienybę, žemdirbių triūsą ir metų metus puoselėjamus papročius. Šiųmetė spalvinga šventės programa svečiams ir dalyviams leis pajusti tikrą bendruomeniškumo dvasią bei pamatyti, kokia turtinga Vilniaus rajono kultūra. Kviečiame tuo įsitikinti jau rugsėjo 14 d.: susitikime Skaidiškių parke ir kartu švęskime bei puoselėkime Vilniaus rajono kultūrines tradicijas“, – kviečia meras R. Duchnevič.

„Kaip ir kasmet, įpusėjus rugsėjui, tradicinėje Derliaus šventėje Jūsų lauks svetingas Vilniaus rajonas, kur susipina skirtingos kultūros ir tradicijos, apstu jaukumo ir bendravimo. Scenoje vienas kitą keis tiek Vilniaus rajono, tiek svečių meno kolektyvų šokiai, dainos, taip pat lauks žymių atlikėjų pasirodymai, atrakcijų nepritrūks nei suaugusiems, nei mažiesiems renginio dalyviams. Branginkime ir dalinkimės šiomis vertybėmis, šilčiausiomis mintimis bei gera nuotaika“, – kalba Vilniaus rajono savivaldybės vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Derliaus šventė prasidės 12 val. šv. Mišiomis už žemdirbius ir derlingus metus. 13 val. vyks iškilmingas šventės atidarymas, po kurio seks geriausių Vilniaus rajono ūkininkų apdovanojimai. Nuo 14 val. scenoje pasirodys: Liaudies šokių kolektyvas „Perla“, Kapela „Rezo Quartet“, Kapela „Vinys“, Liaudies dainų ir šokių kolektyvas „Rudomianka“, Dainų ir šokių kolektyvas „Ziemia Beskidzka“ (liet. Beskidų Žemė) iš Lenkijos, Kapela „Kapela Wileńska“.

Likus 10 min. iki 16 val. į savo pasirodymo sūkurį klausytojus įtrauks profesionali folkloro grupė „SUTARAS“. Ši kapelija, garsėjanti savo meistrišku tradicinių lietuviškų dainų, šokių ir muzikos atlikimu, sukurs tikrą liaudies muzikos šventę. „SUTARAS“ nariai, pasitelkdami senovinius instrumentus ir tautinius kostiumus, leis susirinkusiems pasijusti lyg praeities tradicijų dalimi bei perteiks lietuviškos kultūros grožį ir gyvybingumą.

Derliaus šventės kulminacija bus žinomos dainininkės Evelinos Sašenko pasirodymas. Evelina, žinoma savo išskirtiniu balsu ir jautriomis dainomis, sukurs ypatingą atmosferą, apjungiančią tradicijas ir šiuolaikinę muziką, šventei suteiks šilumos ir džiaugsmo.

Visų atvykusių į šventę lauks svetingi Vilniaus rajono seniūnijų kiemeliai, rudens gėrybių ir įvairių gardumynų mugė, liaudies amatų paroda, etnosporto edukacija, pramogos ir užsiėmimai vaikams. Pasivaišinti gardžiais patiekalais galėsite rudeninėje lauko virtuvėje.

Vieta: Skaidiškių parkas, esantis tarp Rudaminos g. 8 ir Rudaminos g. 10, Skaidiškės, Nemėžio sen. (koordinatės 54.607585, 25.386824).