PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2022 m. Spalio 4 d. 13:08

Dėl nutukimo gali būti kaltos žarnyno bakterijos

Lietuva

Unsplash.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: BBC. com


247611

Nuo žarnyno mikrobiotos priklauso ne tik mūsų imuninė sveikata ir emocinė būklė. Naujausi tyrimai rodo, kad skirtingos žarnyno bakterijos turi įtakos ir mūsų kūno svoriui.

Mūsų žarnyne yra apie 100 trilijonų mikrobų, bendrai vadinamų žarnyno mikrobiota. Ji susiformuoja dėl genų, mitybos, aplinkos ir gyvenimo būdo.

Nustatyta, kad žarnyno bakterijos vaidina svarbų vaidmenį daugelyje mūsų kūno sistemų, įskaitant virškinimą, alkį ir sotumą. Mokslininkai išsiaiškino, kad nutukę ir liesi žmonės turi tam tikrą mikrobiotą, kuri lemia jų kūno svorį.

Bandomojo tyrimo metu 26 dalyviai laikėsi mažiau kalorijų turinčios dietos, kurioje varijavo vaisiai ir daržovės, tačiau kai kurie iš jų numetė daugiau svorio nei kiti. Analizuojant jų žarnyno bakterijas, paaiškėjo, kad dalyviai turėjo skirtingą dviejų konkrečių tipų bakterijų lygį.

Pasirodo, kad tiems, kuriems pavyko lengviau numesti svorio, ši bakterija sugebėjo suskaidyti angliavandenius ir panaudoti savo energiją veiksmingiau.

Kito tyrimo metu buvo išanalizuoti 600 nutukusių ir nenutukusių žmonių kraujo plazmos ir išmatų mėginiai. Juose rasta 19 skirtingų metabolitų, susijusių su keturių tipų žarnyno bakterijomis, kurios gali sukelti svorio padidėjimą, įskaitant glutamatą, atsakingą už nutukimą, ir BCAA (šakotosios grandinės aminorūgštys), susijusias su didesne insulino sekrecija ir 2 tipo diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Pasak mokslininkės Louise Brunkwall, šiuos metabolitus iš dalies gali nulemti mėsos vartojimas.

„Metabolitų modelis, kurį nustatėme, turėjo daug šakotos grandinės aminorūgščių, kurios randamos gyvūniniuose produktuose. Tai atitinka kitus tyrimus, kurie rodo, kad didelis baltymų suvartojimas padidina kelių ligų riziką.“

Brunkwall teigia, kad atliekant tyrimus reikia sutelkti dėmesį į tai, kaip galima pakeisti žarnyno bakterijų sudėtį, siekiant sumažinti nutukimo riziką, taip pat suprasti, kaip atrodo sveikas žarnynas ir kokie veiksniai keičia jo bakterijų sudėtį.

Pedersenas ir jo komanda išanalizavo 123 nenutukusių ir 169 nutukusių suaugusiųjų žarnyno bakterijas ir nustatė, kad 23 % tų, kurių įvairovė buvo palyginti maža, buvo labiau nutukę, turi atsparumą insulinui ir padidėjusį lipidų kiekį kraujyje bei padidėjusį jų kiekį, o visa tai didina 2 tipo diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Tie, kurie buvo nutukę ir kurių bakterijų įvairovė buvo mažesnė, per pastaruosius devynerius metus priaugo daug daugiau svorio.

Tyrimai rodo, kad bakterijų įvairovę galime padidinti su maistu – reikia vartoti daugiau skaidulinio maisto: grūdų, vaisių, daržovių. Skaidulos, esančios augaliniame maiste, ne tik maitina gerąsias bakterijas, bet ir valo žarnyną, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje, atsakingą už insulino išsiskyrimą, kurio svyravimai sukelia svorio didėjimą.

Žarnyno mikrobiota yra kintanti, ją galima modifikuoti padidinant augalinio maisto ir mažinant mėsos suvartojimą. Taip ne tik stiprės imuninė sistema nuo skirtingų bakterijų skaičiaus, bet ir pavyks numesti daugiau svorio.