Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Asociatyvi Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Reporteris SkaistėŠaltinis: Etaplius.lt
Pastaruoju metu maisto tvarkymo subjektai per mažai dėmesio skiria maisto žaliavų saugai, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
VMVT Vilniaus departamento inspektoriai, atlikdami viešojo maitinimo subjektų (kavinių, restoranų, ikimokyklinių ugdymo įstaigų valgyklų ir kt.) patikras, vis dažniau užregistruoja atvejų, kai subjektai patiekalų gamybai naudoja žaliavas, kurių tinkamumo vartoti terminai besibaigiantys ar visai pasibaigę.
Per šį mėnesį VMVT inspektoriai, kontroliuojantys maisto saugos, sanitarijos ir higienos reikalavimų laikymąsi, viešojo maitinimo įmonėms uždraudė naudoti 113 kg netinkamų maistui gaminti ir vartoti žaliavų dėl pasibaigusio jų tinkamumo vartoti terminų arba neužtikrinant jų atsekamumo.
Karantinui užsitęsus, dalis maisto tvarkymo subjektų buvo priversti laikinai stabdyti savo veiklą, ir, kaip paaiškėjo patikrų metu, kai kuriose kavinėse laiku nesunaudojo maisto žaliavų, kurias privalėjo sunaikinti.
Pranešama, kad Vilniuje dėl nustatytų pažeidimų buvo laikinai sustabdyta trijų kavinių veikla. Toks sprendimas priimtas kavinėse nustačius grubių maisto tvarkymo reikalavimų pažeidimų, kai tvarkant maistą nebuvo užtikrinta savikontrolės sistema, tinkama maisto gaminimo patalpų higiena, be to, užfiksuota ir žaliavų tinkamumo vartoti terminų bei atsekamumo pažeidimų. Tvarkant maistą neišvengta maisto produktų kryžminės taršos atvejų.
Atnaujinti savo veiklą viešojo maitinimo įmonės galės tik pašalinusios visus nustatytus trūkumus ir po pakartotinio inspektorių patikrinimo.
ELTA