PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 21 d. 15:24

Dėl 2024 m. rugpjūčio 30 d. publikuoto straipsnio „Šiaulietės patirtis Jehovos liudytojų šeimoje sukrės“

Lietuva

Unsplash.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


319297

Po rugpjūčio gale savaitraštyje „Etaplius“ publikuoto straipsnio redakcija sulaukė Jehovos liudytojų atstovo spaudai Eriko Aleksandravičiaus laiško:

„Suprantame ir vertiname kiekvieno teisę reikšti savo jausmus ir viešai kalbėti apie jam svarbius dalykus. Tačiau Jehovos liudytojai negali savęs atpažinti knygos ir šio straipsnio autoriaus aprašyme. Jehovos liudytojai visame pasaulyje žinomi dėl tarpusavio meilės bei atjautos, kurią įgyja taikydami Biblijos principus. Tikime, kad šeima turi būti laimės ir džiaugsmo šaltinis bei vieta, kur vaikai jaučiasi mylimi ir saugūs.

Mums liūdna, kad p. Rudžinskaitė turi neigiamų jausmų savo tėvams. Tačiau mums atrodo nesąžininga ir įžeidu taikyti jos patirtį visiems Jehovos liudytojų tėvams. Realybė tokia, kad dauguma Jehovos liudytojų vaikų yra labai patenkinti savo auklėjimu. Esame susirūpinę, kad straipsnyje pateikiama nepagrįsta generalizacija skatina išankstinį nusistatymą ir nepakantą Jehovos liudytojų šeimoms ir mūsų religinei mažumai, kuri jau yra dezinformacijos auka.

Priešingai, nei teigiama straipsnyje, akademinės studijos parodė, kad Jehovos liudytojai „rodo didelę pagarbą gyvybei ir žmogaus orumui“, „nėra sektantiški“, o jų mokymams „būdinga platesnė pasirinkimo laisvė ir asmeninių sprendimų laisvė“ (teiginiai kabutėse – tai citatos iš E. Aleksandravičiaus nurodytų angliškų šaltinių, – red. past.).

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ne kartą Jehovos liudytojus apibūdino kaip „žinomą religiją“ ir paskelbė daugiau nei 70 sprendimų, patvirtinančių, kad jų religinę praktiką saugo Europos žmogaus teisių konvencija. 2022 m. EŽTT aiškiai pareiškė, kad jokiuose [Jehovos liudytojų] leidiniuose nenustatyta smurto, neapykantos, prievartos, įžeidinėjimų, pašaipų ar raginimų ką nors atskirti ar diskriminuoti (byla Taganrog LRO ir kt. prieš Rusiją, § 200).“

Taip pat buvo pridėtas pranešimas spaudai dėl religinės bendruomenės valstybės pripažinimo:

„2024 m. birželio 6 d. Seimas nutarė nesuteikti Lietuvos Jehovos liudytojų religinei bendrijai prašyto aukštesnio – valstybės – pripažinimo. Seimas vadovavosi Teisingumo ministerijos parengta rekomendacija, kurioje teigiama, kad du Jehovos liudytojų įsitikinimų aspektai neatitinka Lietuvos Respublikos Konstitucijos: tai, kad dėl religinių įsitikinimų atsisakome atlikti karo tarnybą ir kad norime pasirinkti atitinkamus gydymo metodus. Esame nustebę dėl šio nutarimo argumentų.

Paminėtina, kad kaip tik šiuo metu Seimas rengia Lietuvos Respublikos karo prievolės įstatymo pataisas, kuriomis bus numatoma galimybė atlikti civilinę alternatyvią tarnybą. Šių priemonių imtasi, vykdant Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) įpareigojimą Lietuvai (pagal byloje Teliatnikov prieš Lietuvą priimtą sprendimą, Nr. 51914/19, 2022 m. birželio 7 d.), o tai iš esmės panaikina Teisingumo ministerijos argumento, kad atsisakymas atlikti karo tarnybą prieštarauja Konstitucijai, pagrindą.

EŽTT ne kartą konstatavo, kad Jehovos liudytojų įsitikinimai, įskaitant teisę pasirinkti norimą gydymo metodą, saugomi kaip dalis pagrindinės teisės į religijos laisvę, kurią garantuoja Lietuvos Respublikos Konstitucija ir Europos žmogaus teisių konvencija, o tai reiškia, kad tokie įsitikinimai atitinka įstatymus ir yra suderinami su Konstitucijos saugomomis vertybėmis (sprendimai bylose Maskvos Jehovos liudytojai ir kiti prieš Rusiją, Nr. 302/02, 2010 m. lapkričio 22 d., Taganrogo VRO ir kiti prieš Rusiją, Nr. 32401/10 ir 19 kitų, 2022 m. birželio 7 d.).

EŽTT taip pat įtvirtino reikalavimą, kad, svarstydama religinių bendrijų prašymus dėl valstybės pripažinimo, valstybė turi išlikti neutrali. Štai byloje Senovės baltų religinė bendrija „Romuva“ prieš Lietuvą, Nr. 48329/19, 2021 m. birželio 8 d., EŽTT padarė išvadą, kad sprendimas nesuteikti valstybės pripažinimo, remiantis argumentais, susijusiais su religinės „bendrijos religiniais įsitikinimais“ yra „nesuderinama[s] su valstybės pareiga išlikti neutraliai ir nešališkai“ bei diskriminuojantis religijos pagrindu.

Jehovos liudytojai jau 100 metų taikiai išpažįsta savo religiją Lietuvoje bei laikosi doros ir moralės normų, o kaip registruota religinė bendrija veikia jau daugiau kaip 30 metų. Šiuo sprendimu, žinoma, esame nusivylę, tačiau mūsų religinė bendrija džiaugiasi išties sklandžiu bendradarbiavimu su Lietuvos valdžios atstovais ir pagarbiais tarpusavio santykiais. Dėl susiklosčiusios situacijos Jehovos liudytojų religinė bendrija kruopščiai apsvarstys tolesnius veiksmus, kurių būtų galima imtis.“