PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Rugpjūčio 23 d. 10:01

Daugiau mokyklų galės rengti kadetus: parengta ugdymo programa

Lietuva

Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


315144

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), bendradarbiaudama su Krašto apsaugos ministerija, parengė nacionalinę Kadetų ugdymo programą, kuria galės vykdyti visos norinčios ir tam pasiruošusios savivaldybių ir valstybinės gimnazijos.

Kaip skelbia ministerija, kadetai galės būti rengiami nuo pradinių klasių arba nuo penktos klasės. Savivaldybės mokykla, norinti įdiegti Kadetų ugdymo programą, turės gauti švietimo, mokslo ir sporto ir krašto apsaugos ministrų sutikimus.

Vienas iš reikalavimų – mokymo įstaigoje turi mokytis ne mažiau kaip 20 proc. mokinių, kurių gyvenamoji vieta yra kitos savivaldybės teritorija, nei yra mokykla.

Mokiniai, kaip ir įprastose bendrojo ugdymo mokyklose, mokysis visų privalomų dalykų, taip pat jie bus ugdomi ir pagal Kadetų ugdymo programą.

ŠMSM pažymi, kad kadetų ugdyme bus akcentuojama ne tiktai fizinė ištvermė, bet ir vertybinis ugdymas: pagarba ir lojalumas valstybei ir tautai, jos istorijai ir tradicijoms, demokratijai, pozityviam nusiteikimui keisti Lietuvą, kūrybiškai atsakyti į šiuolaikinio pasaulio iššūkius.

Šiuo metu kadetus pagal Sausumos kadetų ugdymo sampratos elementus rengia Kaune įsikūręs Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus, o pagal Jūrų kadetų ugdymo sampratos elementus – Klaipėdoje veikianti Klaipėdos jūrų kadetų mokykla.