PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2022 m. Spalio 13 d. 11:27

Daugiau bakterijų žarnyne – stipresnis imunitetas

Lietuva

Etaplius.ltŠaltinis: BBC.com


248511

Pastaruoju metu didelis mokslininkų ir gydytojų susidomėjimas, kaip žarnyno bakterijos veikia mūsų sveikatą ir nulemia daugelį ligų, pasidarė vis aktualesnis. Atsiranda vis daugiau tyrimų, siejančių žarnyno mikrobiomą su nuotaikos ir psichinės sveikatos pokyčiais, polinkiu į nutukimą, širdies ir kraujagyslių bei kitų ligų riziką. Žmonėms, norintiems išlaikyti fizinę ir psichinę sveikatą, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ką valgo.

Probiotikai

Gerosios bakterijos – bene svarbiausia sveiko žarnyno dalis. Norint padidinti gerųjų bakterijų skaičių savo žarnyne, reikėtų vartoti kuo daugiau maisto produktų su gyvosiomis bakterijomis kaip kefyras ir natūralus jogurtas, kuriuose yra taip reikalingų bifido ir lakto bakterijų, arba papildomai gerti probiotikus papildų forma.

„Žmonių mikrobiomuose randama daugybė tūkstančių skirtingų bakterijų tipų. Kiekvieno žmogaus žarnyne gali būti 150–250 rūšių“, – sako Kevinas Whelanas, Londono Karaliaus koledžo dietologijos profesorius. „Žinome, kad ligomis sergančių žmonių mikrobiomas paprastai yra ne toks įvairus, todėl jiems reikėtų vartoti produktus arba papildus su gerosiomis bakterijomis. Tai gali atrodyti kaip logiškas planas – kuo daugiau sveikų bakterijų, tuo sveikesnis žarnynas.“


Prebiotikai

Prebiotikai yra nevirškinami angliavandeniai, kurie maitina gerąsias bakterijas mūsų žarnyne ir padeda sustiprinti bei atstatyti organizmą, turi antiuždegiminių savybių. Prebiotikų sudėtis – fermentai, rūgštys, oligosacharidai ir kitos medžiagos. Jos padeda natūraliai mikrofloros terpei, skatina žarnyno motoriką.

Papildyti savo mitybos racioną prebiotikais yra labai lengva, tai – daržovės, vaisiai, uogos, grūdai.


Fermentuoti maisto produktai

Tyrimai taip pat rodo galimą fermentuotų maisto produktų, tokių kaip kefyras, kombucha, fermentuotos daržovės, obuolių sidro actas, naudą. Šie šimtus metų tradiciškai gaminami maisto produktai buvo tiriami „psichobiotikų“ srityje, t.y. kai tam tikros rūšies bakterijos turi teigiamą poveikį psichinei sveikatai. Kai kurie tyrimai parodė, kad žmonių, vartojančių fermentuotus produktus, kraujyje buvo mažesnis kortizolio, streso žymens, kiekis, palyginti su placebo kontroline grupe.


Svarbu įvairovė

Net jei jūsų mityba yra subalansuota, joje yra daug vaisių, daržovių, nesmulkintų grūdų ir pan., nereikėtų ties tuo sustoti. Kad jūsų žarnynas taptų sveikas, ne mažiau svarbu yra ir įvairovė mityboje: valgant tuos pačius maisto produktus gerųjų bakterijų neprisidaugins tiek, kiek valgant vis skirtingesnį maistą.

„Mitybos įvairovė reiškia didesnį žarnyno atsparumą bakterijoms ir virusams, o tai reiškia ir stipresnį imunitetą“, – sako Whelanas.