PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2017 m. Rugpjūčio 26 d. 22:52

Daržovių pilnos lysvės... Konservuojame

Marijampolė

Loreta AkelienėŠaltinis: Etaplius.lt


12980

Pats metas pasiruošti, ką valgysime žiemą. Siūlome porą receptų.

Asorti su žaliais pomidorais

Sunkiai nokstančius pomidorus galima sunaudoti salotoms. Visų daržovių imama pagal norą ar tai, kiek yra.

Reikės: neprinokusių pomidorų, paprikos, svogūnų, morkų, rūgštokų obuolių; česnako, lauro lapų, kvepiančių ir juodųjų pipirų. Marinatui: litrui vandens – 1,5 kaupino šaukšto druskos ir tiek pat cukraus, 100 g obuolių ar paprasto 9 proc. acto.

Daržovės pjaustomos stambiai: morkos ratukais, svogūnas – pusžiedžiais, paprika – šiaudeliais. Ketvirčiais ar į 8 dalis pjaustyti pomidorai maišomi su smulkintais obuoliais, sūdoma ir palaikoma 40 min.

Į paruoštus stiklainius dedami prieskoniai, česnakas, visos daržovės sumaišomos ir dedamos į stiklainius, vis krestelint, tačiau spausti nereikia. Į verdantį vandenį dedama druska ir cukrus, actas ir užpilama iki stiklainių viršaus. Greitai uždaroma.

Aštrus užkandis

3 kg cukinijų, 2 kg pomidorų, 5–6 paprikos, 1-2 morkos, česnako galva, aštraus pipiro ankštelė, po stiklinę aliejaus ir cukraus (daugiau ar mažiau), 4 šaukštai 9 proc. acto, šaukštas druskos.

Gaminama dviem būdais.

Pirmas: į dideliame inde įkaitintą aliejų pilami permalti pomidorai, druska ir cukrus, verdama 10 min., sudėjus cukinijas – dar tiek pat, sudėjus pjaustytas paprikas – dar 10 min. Galiausiai dedamos tarkuotos morkos, smulkinta aštrioji paprika, česnakas, pilamas actas ir viskas verdama dar 10 min. Karšta mišrainė dedama į stiklainius ir uždaroma.

Antras: sumalami pomidorai, morkos, česnakai, aštrioji paprika, dedama cukrus ir druska, verdama su aliejumi 15 min., sudėjus cukinijas ir papriką – dar apie valandą. Galiausiai pilamas actas, išmaišoma ir dedama į stiklainius. Apdengiama, kad ilgiau neatšaltų.