Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Loreta AkelienėŠaltinis: Etaplius.lt
Pats metas pasiruošti, ką valgysime žiemą. Siūlome porą receptų.
Asorti su žaliais pomidorais
Sunkiai nokstančius pomidorus galima sunaudoti salotoms. Visų daržovių imama pagal norą ar tai, kiek yra.
Reikės: neprinokusių pomidorų, paprikos, svogūnų, morkų, rūgštokų obuolių; česnako, lauro lapų, kvepiančių ir juodųjų pipirų. Marinatui: litrui vandens – 1,5 kaupino šaukšto druskos ir tiek pat cukraus, 100 g obuolių ar paprasto 9 proc. acto.
Daržovės pjaustomos stambiai: morkos ratukais, svogūnas – pusžiedžiais, paprika – šiaudeliais. Ketvirčiais ar į 8 dalis pjaustyti pomidorai maišomi su smulkintais obuoliais, sūdoma ir palaikoma 40 min.
Į paruoštus stiklainius dedami prieskoniai, česnakas, visos daržovės sumaišomos ir dedamos į stiklainius, vis krestelint, tačiau spausti nereikia. Į verdantį vandenį dedama druska ir cukrus, actas ir užpilama iki stiklainių viršaus. Greitai uždaroma.
Aštrus užkandis
3 kg cukinijų, 2 kg pomidorų, 5–6 paprikos, 1-2 morkos, česnako galva, aštraus pipiro ankštelė, po stiklinę aliejaus ir cukraus (daugiau ar mažiau), 4 šaukštai 9 proc. acto, šaukštas druskos.
Gaminama dviem būdais.
Pirmas: į dideliame inde įkaitintą aliejų pilami permalti pomidorai, druska ir cukrus, verdama 10 min., sudėjus cukinijas – dar tiek pat, sudėjus pjaustytas paprikas – dar 10 min. Galiausiai dedamos tarkuotos morkos, smulkinta aštrioji paprika, česnakas, pilamas actas ir viskas verdama dar 10 min. Karšta mišrainė dedama į stiklainius ir uždaroma.
Antras: sumalami pomidorai, morkos, česnakai, aštrioji paprika, dedama cukrus ir druska, verdama su aliejumi 15 min., sudėjus cukinijas ir papriką – dar apie valandą. Galiausiai pilamas actas, išmaišoma ir dedama į stiklainius. Apdengiama, kad ilgiau neatšaltų.