PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 21 d. 08:19

Dargužiuose – Sekminių šventė

Varėna

Etaplius.LTŠaltinis: Varėnos rajono savivaldybė


301803

Lengvas lietutis niekam nesutrukdė, kai šeštadienio popietę sugužėjo kaimo gyventojai ir svečiai į tradicinę Sekminių šventę Dargužiuose.

Sekminės – tai viena didžiausių krikščioniškų švenčių, kurios metu paminimas Šventosios Dvasios atsiuntimas.

Sekminės dažnai vadintos piemenų švente. Piemenys gyvulius išpuošdavo iš berželių šakų, kitų žalumynų, gėlių nupintais vainikais. Tikėta, kad apvainikuotos karvės duosiančios daugiau pieno, todėl piemenėliai buvo apdovanojami. Iš surinktų produktų, daugiausia kiaušinių, jie surengdavo sau vaišes – kepdavo kiaušinienę.

Prisimindami Sekminių papročius ir tradicijas, visi susirinkę buvo įtraukti į neeilinę edukaciją. Amatininkė Nijolė Stakėnienė mokė rišti paukštukus iš šieno ir įvairiausių žolelių. Vaikai tuo metu piešė su anglimi.

Kiek gerų emocijų visi patyrė!

O susirišus paukštukus, Dargužių amatų centro kiemas pakvipo kepama kiaušiniene ant laužo. Šeimininkės Roberta Verbickienė, Rimutė Gudonienė ir Sigita Švedė nešė tradicines lietuviškas vaišes: naminę girą, gardžius sūrius, šviežią duoną, pyragus. Šviežiai suspaustą sūrį pjaustė ir visus vaišino kaimo gaspadinė Janina Aukštuolienė. Valkininkų parapijos klebonas Almantas Kibirkštis visas suneštas gėrybes palaimino, pasidžiaugė gražiu suėjimu ir tradicijų puoselėjimu.

Prie stalo skambėjo Dargužių ir Pocelonių krašto dainos – juk kitaip nė būti negalėjo!

Dėkojame bendruomenei „Perkūnkalnis“ ir jos pirmininkei už bendrystę ir draugystę.

Ačiū Dargužių amatų centrui, Dargužių kaimo bendruomenei ir Dargužių kaimo bibliotekai, kad tradicijoms neleidžia išnykti.

Sekminių šventės erdves puošia Mato Judicko medžio skulptūros, o amatų centre veikia nuostabi dailininko Jono Daniliausko tapybos darbų paroda „Sekminių sapnas“. Kviečiame apsilankyti!