PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 21 d. 20:30

Darbo kodekso pokyčiai – ką svarbu žinoti?

Marijampolė

Asociatyvi nuotrauka / Pexels

Greta PaulevičiūtėŠaltinis: mmm.lt


325037

Seimas pritarė Socialinės apsaugos darbo ministerijos parengtiems darbo kodekso pakeitimams. Dėl to visų dirbančiųjų laukia nemažai įvairių pokyčių, o kai kurie iš jų įsigalios jau ateinantį mėnesį.

Ministerijos atstovė pasakoja, kad Darbo kodeksas buvo keičiamas visų pirma dėl to, kad visoms Europos Sąjungos valstybėms būtina įgyvendinti direktyvą dėl deramo minimaliojo darbo užmokesčio Europos Sąjungoje.

„Dabar nustatant minimalią mėnesinę algą (MMA) reikės atsižvelgti ne tik į vidutinio darbo užmokesčio kitimo tendencijas, ne tik į produktyvumo lygį, bet taip pat ir į darbuotojo perkamąją galią. Šiaip Lietuvoje ta sistema, kuri egzistuoja minimalios mėnesinės algos nustatymui, yra pakankamai nebloga. Nes LR trišalė taryba visų pirma pasikviečia banko atstovus, kurie pristato ekonominę situaciją ir pateikia savo išvadas dėl MMA didinimo. Tada tarybos nariai sprendžia – jeigu sutaria, visi džiaugiasi“, – pasakoja darbo teisės grupės vadovė Vita Baliukevičienė.

Primenama, kad nuo ateinančių metų sausio pirmos dienos minimalioji mėnesinė alga didėja 114-ka eurų. Šiuo metu minimalus darbo užmokestis siekia 924 eurus, taigi nuo ateinančių metų alga didės iki 1038 eurų arba 777 eurų į rankas.

Kartu buvo priimti ir kiti darbo kodekso pakeitimai. Anot pašnekovės, tokie sprendimai priimti dėl iškylančių sunkumų tiek darbuotojams, tiek darbdaviams. Taip pat priėmus tam tikrus teismo sprendimus matomas poreikis pakoreguoti ir Darbo kodeksą,

„Pagrindinis toks pagerinimas darbuotojams tai yra, kad numatoma mokėti išmokas iš ilgalaikio darbo išmokų fondų darbuotojams, kurių įmonė yra likviduojama“, – pasakoja V. Baliukevičienė.

Ilgalaikio darbo išmoka bus mokama atsižvelgus į nepertraukiamą darbuotojo darbo stažą toje darbovietėje: dirbusiems nuo 5 iki 10 metų priklausys 1 vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoka, nuo 10 iki 20 metų stažą turintiems – 2-iejų, o turintiems dar didesnį stažą – 3-ijų vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoka.

Kartu buvo pakeistos nuostatos dėl darbo apmokėjimo švenčių išvakarėse. Šiuo metu Darbo kodekse įtvirtinta, kad švenčių dienų išvakarėse darbo dienos trukmė sutrumpinama viena valanda, išskyrus pagal sutrumpintą darbo laiko normą dirbančius darbuotojus. Tačiau nėra tiesiogiai įtvirtinta, ką daryti, kai tokios galimybės nėra.

„Taip pat aiškiai nustatoma, kad jeigu prieššventinę dieną negali būti darbo laikas trumpinamas viena valanda, tokiu atveju valanda turi būti apmokama kaip viršvalandinė“, – apie pokyčius kalba darbo teisės grupės vadovė.

Darbuotojų laukia ir daugiau apsaugos nuo priekabiavimo ir smurto darbe. Įsigaliojus pakeitimams, darbdaviams bus užkirstas kelias „išsisukti“ nuo atsakomybės darbe taikius smurtą ar priekabiavus. O kreipimasis dėl iškilusių nesusipratimų darbovietėse į Darbo ginčų komisiją bus daug paprastesnis nei iki šiol.

„Palengvinamas kreipimasis į darbo ginčų komisiją. Iki šiol reikėdavo darbuotojui susižiūrėti, į kurią darbo komisiją kreiptis pagal teritoriją, o dabar užteks kreiptis į pačią Darbo komisiją ir bus paskirstyti prašymai. Taip pat yra dar vienas būdas per elektroninę sistemą kreiptis ir pateikti prašymą“, – sako ji.

Paskutinis svarbus pakeitimas, apie kurį pasakoja pašnekovė – prašymo pateikimas išeiti iš darbo bandomuoju laikotarpiu.

„Mes supratome iš paklausimų, kad yra neaišku, ar reikia tris dienas iki termino pabaigos, ar galima paskutinę dieną. Dabar yra patikslinama, kad galima iki paskutinės termino dienos darbdaviui pateikti prašymą, jeigu darbuotojas galvoja, kad ši darbo vieta jam netinkama“, – aiškina atstovė.

Tikimasi, kad tokie pokyčiai Darbo kodekse užtikrins geresnes darbo sąlygas, darbuotojų lauks daugiau garantijų ir mažiau administracinė naštos.