PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gatvė2024 m. Spalio 9 d. 18:03

Darbai Šiaulių gatvėse: rekordinis biudžetas, stambūs projektai ir naujovės

Šiauliai

Remonto darbai Šiaulių miesto gatvėse. V. Lebedžio nuotr.

Lina GalkuvienėŠaltinis: Etaplius.LT


323006

Kalendoriniams metams artėjant į pabaigą Šiaulių miesto savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje buvo pristatyti gatvių remonto darbai. Savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėjos teigimu, šiemet tokiems darbams skirtas rekordinis biudžetas. Vedėja apžvelgė, kokie darbai jau atlikti arba artėja prie pabaigos, o kurie bus tęsiami kitąmet. Ji atskleidė, kad 2025 metais intensyvūs darbai Šiaulių miesto gatvėse tęsis.

Remonto ir tvarkymo darbams rekordinis biudžetas

Anot Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėjos Eglės Bružienės, šiemet gatvių remontui ir tvarkymui Šiauliai turi rekordinį biudžetą – tam skirta virš 16 milijonų eurų. Dar 3,7 milijono eurų skirta judumo priemonėms, t. y. dviračių takams įrengti. Pusė milijono – saugaus eismo priemonėms, t. y. judumo „dėmių“ šalinimui.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė. V. Lebedžio nuotr.

Kai kuriose gatvėse darbai baigiami

Šiauliuose jau padaryta nemažai tęstinių darbų, kurie buvo pradėti dar pernai, o šiemet baigiami. Vienas tokių projektų – šiauliečių laukiamas Aukštabalio gatvės tęsinys. „Ten dėl techninių priežasčių buvo šiek tiek sustoję darbai. Šiuo metu jie yra atnaujinti ir intensyviai vykdomi. Visos priežastys, lėmusios darbų sustabdymą yra pašalintos. Rangovas jau kitą savaitę planuoja trūkstamoje atkarpoje pradėti tiesti asfaltą ir, tikimės, kad lapkričio pradžioje jau bus galima ten paleisti eismą“, – pasakojo Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja E. Bružienė.

Anot jos, bendradarbiaujant su Krašto apsaugos ministerija, toliau yra vykdoma Lakūnų ir Aerouosto gatvių rekonstrukcija. Aerouosto gatvėje darbai yra baigti. Lakūnų – baigiami ir bus baigti šiais metais.

Pernai prasidėję darbai Nuklono gatvėje šiemet taip pat jau yra baigti.

Pramonės gatvė. V. Lebedžio nuotr.

Vienas stambiausių projektų – Pramonės gatvės rekonstrukcija

Šiemet Šiauliuose prasidėjo vienas didžiausių infrastruktūros atnaujinimo projektų – Pramonės gatvės kapitalinis remontas. Jis intensyviai vyksta ir šiuo metu. „Matome, kad dėl to gyventojai tikrai susiduria su nepatogumais, bet labai prašome kantrybės. Nesklandumai yra laikini ir sutvarkius gatvę bus daug maloniau tiek pėstiesiems, tiek dviratininkams, tiek vairuotojams. Šios gatvės remontui gavome papildomų tikslinių lėšų (be skaičiuojamųjų iš Kelių priežiūros programos), tai turėjome galimybę šiais metais padaryti daugiau ir didesnės apimties darbų“, – sakė E. Bružienė.

Anot jos, jau atlikti darbai nuo Bačiūnų gatvės iki Serbentų gatvės. Tiksliau – ten dar vyksta gerbūvio sutvarkymas. Intensyviausi darbai šiuo metu vyksta atkarpoje nuo Tilžės gatvės link Serbentų.

„Kas pradėta ir dabar yra matoma gyventojams, tas bus baigta. Kiti dar nepradėti šios gatvės remonto darbai jau nusikels į kitus metus“, – sakė E. Bružienė. Anot jos, bus klojami nauji šaligatviai ir atnaujinama važiuojamoji dalis. Tokie pagrindiniai Pramonės gatvės rekonstrukcijos tikslai. Per šiuos ir kitus metus ši gatvė bus atnaujinta pilna apimtimi.

Pramonės gatvė. V. Lebedžio nuotr.

Ežero gatvėje – intensyvus darbai ir žiedas

Vienas iš didelių dabar vykdomų gatvių rekonstrukcijų projektų – Ežero gatvėje (atkarpoje nuo Tilžės iki Dubijos gatvių).

„Šiokia tokia naujiena Ežero gatvės ir Vytauto gatvės sankryžoje. Nors ir nedidelė sankryža, bet ji nuolat keldavo rūpesčių sukantiems į kairę. Tai šioje sankryžoje jau matome kylantį nedidelį žiedą“, – pasakojo E. Bružienė.

Pasak vedėjos, bus sutvarkyta visa gatvė, atnaujinami esami takai. Taip pat bus sureguliuotas automobilių statymas gatvės pakraščiuose.

Mieste atnaujinami ir dviračių takai

Smulkesni darbai Šiauliuose yra įgyvendinami vykdant „Judumo planą“. Jie jau didele dalimi yra įgyvendinti. Tai naujas atskiras dviračių takas Pramonės gatvėje. Dalis šio projekto jau yra įgyvendinta, dalis dar vykdoma. Taip pat takas, jungiantis Aukštabalio gatvę su Liejyklos gatve.

Dar vienas takas yra Liejyklos gatvėje, kuris susijungia su Pramonės gatve. Tokiu būdu, pasak Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėjos E. Bružienės, padaryta jungtis su pietinio rajono su pramoniniu.

Šiauliuose atsiras pirmoji triukšmo mažinimo sienelė

Darbai šiuo metu vyksta ir Karaliaučiaus gatvėje. Čia tvarkomas esamas dviračių takas, kuris buvo labai blogos kokybės.

„Taip pat naujiena – įrengsim pirmą triukšmo mažinimo sienelę Šiauliuose. Ji bus kitoje Karaliaučiaus gatvės pusėje, kur yra individualūs gyventojų namai“, – atskleidė E. Bružienė.

Atlikta arba baigiama daug smulkesnių darbų

Anot vedėjos, Jono Jablonskio gatvėje link Šiaulių arenos dar vykdomi pėsčiųjų tako įrengimo darbai. Žuvininkų gatvės tako įrengimas nuo Vilniaus gatvės iki patekimo į Salduvės parką ir Talkšos ežero pakrantę. Šio tako rangos darbai jau yra padaryti. Vyksta baigiamieji darbai ir dokumentacijos tvarkymas.

„Šių metų naujiena – įvestas papildomas kriterijus remontuoti ne tik tas gatves, kuriose vyksta intensyvus eismas, bet skirti dėmesį ir mažesnėms gatvėms, kurios tarnauja kaip jungtys į gyvenamuosius rajonus. Tai šiemet yra pilnai atnaujinta važiuojamoji asfalto dalis Čiurlionio, Kviečių, Darbininkų gatvėse. Šiuo metu vyksta darbai Kudirkos gatvėje. Šią savaitę matysime atliekamus darbus, kurie šiemet turi būti baigti – Stoties gatvėje“, – sakė ji.

Kudirkos gatvė. V. Lebedžio nuotr.

Iš automobilių parkavimo rinkliavos Šiaulių mieste surinktų lėšų remonto darbai atlikti stovėjimo aikštelėse. Dalis jų jau yra baigti. Kiti bus atlikti iki metų pabaigos.

Iš eismo eismo saugumo, juodųjų dėmių šalinimo programos šiuo metu yra baigiama įrenginėti Aido-Gardino gatvių sankryža.

Kur rekonstrukcija dar tik prasidės?

Tikimasi, kad šiemet prasidės darbai Saulės take. Čia planuojama dviračių-pėsčiųjų tako jungtis su Dariaus ir Girėno gatve. O kitais metais bus tvarkoma šios gatvės danga iki mokyklos, darželio ir sutvarkyta esama automobilių stovėjimo aikštelė.

Taip pat šiais metais prasidės darbai Aušros alėjoje nuo J. Basanavičiaus gatvės iki Kudirkos gatvės. Tikslas – sutvarkyti važiuojamąją dangą, takus, kuriais galėtų saugiai naudotis ne tik pėstieji, bet ir dviratininkai.

Remonto sulauks Žemaitės gatvė

Į kitus metus, pasak E. Bružienės, nusikėlė darbai Žemaitės gatvėje.

„Sulaukiame nemažai nusiskundimų dėl blogos jos būklės. Planavome pradėti šiemet, bet dėl techninių sprendimų Žemaitės gatvės remonto darbus teko atidėti į 2025 metus. Darbai šioje gatvėje prasidės nuo ankstyvo pavasario“, – sakė ji.

Tvarkomas daugiabučių namų kvartalas

Šiemet tvarkomas vienas iš pačios baisiausios būklės daugiabučių namų kvartalas, esantis tarp Rasos ir Tiesos gatvių. Jame bus sutvarkyta vieša aikštelė, skirta laisvalaikiui, poilsiui ir vaikų žaidimams. Bus tvarkomos aikštelės ir erdvės pačiuose kiemuose. Šiemet numatyta šio projekto pradžia. Pabaiga, priklausomai nuo finansavimo – 2025-2026 metai.

Pasak E. Bružienės, tikimasi iki šių metų pabaigos padaryti dar nemažai darbų, nes orų prognozės tam – dar palankios.