PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 26 d. 15:55

Danija uždarė ambasadas chuntos valdomuose Malyje ir Burkina Fase

Pasaulis

Danijos vėliava / Scanpix

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


315483

Danija pirmadienį pareiškė, kad įgyvendindama naująją Afrikos strategiją uždaro savo ambasadas Malyje ir Burkina Fase, nes kariniai perversmai „smarkiai apribojo veiksmų galimybes Sahelio regione“.

Danija teigė atidarysianti ambasadas Senegale, Tunise ir Ruandoje, taip pat sustiprinsianti diplomatinį personalą savo ambasadose Egipte, Kenijoje, Pietų Afrikoje, Nigerijoje ir Ganoje.

Uždarius ambasadas Bamake ir Uagadugu, bus paskirtas specialusis atstovas Afrikos Didžiųjų ežerų ir Sahelio regionui, sakoma pranešime

Malis ir Burkina Fasas paprašė Rusijos ir jos samdinių grupuotės „Wagner“ paramos nuo tada, kai karo vadai ten užėmė valdžią atitinkamai 2020 ir 2022 metais.

Malio santykiai su Europos šalimis pastaruoju metu pablogėjo. Anksčiau šį mėnesį jo karinė chunta nurodė Švedijos ambasadoriui palikti šalį, kai Švedijos ministras sukritikavo Malio bendradarbiavimą su Rusija.

Danijos užsienio reikalų ministras Larsas Lokke Rasmussenas sakė, kad jo šalis pertvarkė prioritetus Afrikoje, nes Danija ir Europos Sąjunga siekia būti „prioritetine Afrikos partnere“, kai žemynas sprendžia, ar jam „labiau orientuotis į Rytus, ar į Vakarus“.

„Turime aiškų interesą, kad Afrikos šalys, planuodamos savo ateitį, kreiptųsi į mus, t. y. į Europą, – sakė jis. – Turime parodyti, kad mes siūlome patrauklią alternatyvą didėjančiai Kinijos ir Rusijos įtakai žemyne“.

Naujojoje Danijos strategijoje daug dėmesio bus skiriama prekybos didinimo ir vandens iniciatyvoms.

Ateinančiais metais Danija planuoja skirti milijardą kronų (150 mln. JAV dolerių) paramos naujų dvišalių vandens iniciatyvų plėtrai Afrikoje, o vien 2025 metais – 425 mln. kronų.