PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 4 d. 10:51

Dalis teismo psichiatrijos ekspertizių galėtų būti atliktos iki pusmečio greičiau

Lietuva

Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


303447

Teismo psichiatrijos ir psichologijos ekspertizės galėtų būti atliktos iki pusmečio greičiau, jei nebūtų ribojama jų atlikimo vieta, konstatavo auditą atlikusi Valstybės kontrolė.

„Siekiama, kad visos ekspertizės būtų atliekamos per 30 dienų. Esame nustatę, kad teismo psichiatrijos ir psichologijos ekspertizės yra tekę laukti ilgiau nei 400 dienų“, – sako valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas.

Pasak jo, ilgas ekspertizių laukimas turi neigiamos įtakos ikiteisminio tyrimo įstaigų ir teismų darbui.

„Jei jie nebūtų įpareigoti pasirinkti konkretų teritorinį skyrių, ekspertizės civilinėse ir baudžiamosiose bylose galėtų būti atliekamos greičiau. Tai taip pat padėtų vienodinti teismo ekspertų darbo krūvius“, – teigė M. Macijauskas.

Auditorių atlikto skaičiavimo pavyzdžiu, jei būtų buvę galima rinktis bet kurį teritorinį skyrių, ekspertizės civilinėse bylose 2023 metais galėjo būti atliktos pusmečiu greičiau, o baudžiamosiose bylose – trimis mėnesiais greičiau.

Valstybės kontrolės teigimu, konkretus teritorinis skyrius pagal tarnybos darbo reglamentą įrašomas į teismo nutartį, o tai neleidžia tai pačiai tarnybai lanksčiai naudotis visais turimais ištekliais ir pavesti ekspertizę atlikti kitam skyriui, kuriame laukimo eilė mažesnė.

2023 metais ekspertizių laukimo eilės tarp tarnybos teritorinių skyrių skyrėsi iki 6,5 karto civilinėse bylose ir iki 4,5 karto baudžiamosiose bylose.

Auditorių skaičiavimu, 27 proc. ekspertizių baudžiamosiose bylose ir 19 proc. civilinėse bylose atliekama per 30 dienų nuo teismo nutarties tarnyboje gavimo dienos.