PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Rugpjūčio 12 d. 10:06

Dalia Kavolynienė: šių dienų jaunimas laisvas savo mintimis ir drąsus reikšti savo nuomonę

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus miesto savivaldybė


313666

„Su jaunimu dirbti labai malonu, nemažai jaunuolių stengiasi aktyviai dalyvauti jaunimo nevyriausybinių organizacijų veikloje ir prisidėti prie jaunimo politikos formavimo. Iš tiesų, dirbdama su jaunimu, jaučiuosi jaunatviškesnė. Dalyvaudama įvairiuose mokymuose stengiuosi tobulėti, neatsilikti nuo naujų technologijų, stebiu, kas yra aktualu ir reikalinga jaunam žmogui, ir tai stengiuosi pritaikyti savo darbe“, – sako Alytaus miesto savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorė (vyriausioji specialistė) Dalia Kavolynienė.

Rugpjūčio 12-oji – Tarptautinė jaunimo diena. Šią dieną siekiama daugiau dėmesio skirti jaunimo problemoms, skatinti jį aktyviau dalyvauti visuomeninėje veikloje.

Dalia, papasakokite apie save. Norime pažinti, kas Alytuje koordinuoja jaunimo reikalus.

Esu gimusi ir augusi Alytuje, baigiau tuometinę 9-ąją vidurinę mokyklą (dabar – Jotvingių gimnazija). Besimokydama mokykloje svajojau apie odontologijos studijas, tam ruošiausi, stropiai mokiausi, tačiau pritrūko balų laikant stojamąjį egzaminą. Jų užteko bendrosios medicinos studijoms, bet odontologijos – ne, nes tuo metu stojant į odontologiją buvo keliami daug aukštesni reikalavimai. Lietuvos sveikatos mokslų universitete pildydama stojimo prašymą nebuvau įrašiusi bendrosios medicinos, todėl likau neįstojusi. Nenorėdama praleisti metų, pasirinkau studijuoti akušeriją Kauno aukštesniojoje medicinos mokykloje. Studijos labai patiko, keletą metų esu dirbusi medicinos srityje. Bet norėjosi siekti aukštesnių tikslų, todėl, pabaigusi Kauno aukštesniąją medicinos mokyklą, iš karto įstojau į Kauno technologijos universitetą studijuoti ekonomikos, įgijau bakalauro ir magistro laipsnius. Tačiau medicina vis tiek traukia, mėgstu skaityti straipsnius, knygas, susijusias būtent su medicina.

Jaunimo reikalų koordinatore tapote 2017 m. Koks buvo Jūsų kelias iki šių pareigų?

2006 m. birželį pradėjau dirbti Techninės pagalbos neįgaliesiems centro prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Alytaus skyriaus vedėja. Alytaus apskrities gyventojus, turinčius judėjimo, regos, klausos negalias, aprūpindavome neįgaliųjų technika. Džiaugiausi galėdama padėti žmonėms. Bet po 9 metų norėjosi pokyčių.
2015 m. sausį pradėjau dirbti Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja, pareigos buvo laikinos. Kaip vedėjo pavaduotoja buvau deleguota į Alytaus miesto savivaldybės jaunimo reikalų tarybą. Teko nemažai prisidėti prie jaunimo politikos formavimo ir, atsiradus galimybei, atsilaisvinus jaunimo reikalų koordinatoriaus etatui, buvau pakviesta į šias pareigas. Tai mane sudomino, norėjosi pažinti ir įsigilinti į šią naują sritį. Turėjau aiškią viziją, kaip galėčiau padėti sudaryti sąlygas formuotis jauno žmogaus asmenybei.

Kokios yra Alytaus miesto savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatoriaus funkcijos?

Alytaus miesto savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorius užtikrina atstovavimą jaunimo interesams savivaldybėje, rengia ir įgyvendina įvairias programas (jaunimo iniciatyvų, projektų finansavimas, premijuojamo jaunimo konkursas, jaunimo vasaros užimtumas, mokinių dalyvaujamasis biudžetas ir t. t.), analizuoja jaunimo, jaunimo organizacijų padėtį savivaldybėje, administruoja Jaunimo reikalų tarybos darbą ir atlieka kitas funkcijas.

Kurios organizacijos priklauso Jūsų globai?

Jaunimo reikalų koordinatoriaus globai priklauso jaunimo ar su jaunimu dirbančios organizacijos. Kaip vieną aktyviausių jaunimo organizacijų išskirčiau Alytaus miesto mokinių tarybą. Alytaus miesto mokinių taryba kelinti metai iš eilės teikia projektus Alytaus miesto savivaldybės administracijai ir gauna nemažą finansavimą savo veiklai įgyvendinti. Labai didelis privalumas tas, kad, dirbdami prie projekto, mokiniai ne tik kelia savo kompetenciją, bet stiprėja ir jų finansinis raštingumas. Tokiu būdu plečiasi jų pasaulėžiūra, aktyvūs jaunuoliai pasirenka politikos, finansų studijas.
Alytaus miesto savivaldybė, skirdama finansavimą jaunimo ar su jaunimu dirbančioms organizacijoms, suteikia visas sąlygas jaunam žmogui tobulėti, organizuoti tokius renginius, konferencijas, kurių jaunuoliai labiausiai nori, kviestis norimus lektorius, mokytis iš jų.

Kaip atrodo tipiška Jūsų darbo diena?

Kiekviena jaunimo reikalų koordinatoriaus diena gali kelti naujų iššūkių, nes darbo sritis labai plati, darbai labai įvairūs – nuo renginių, posėdžių organizavimo, atstovavimo jaunimo interesams iki įvairių dokumentų, strategijų rengimo, jų įgyvendinimo.

Esu Nacionalinės jaunimo reikalų koordinatorių asociacijos viceprezidentė, tai nemažą savo laiko dalį skiriu nacionalinei jaunimo politikai įgyvendinti, dirbu įvairiose nacionalinėse komisijose, darbo grupėse, kai kur tenka pirmininkauti.

Šiuo metu Jaunimo reikalų agentūra yra pasirašiusi sutartį su Nacionaline jaunimo reikalų koordinatorių asociacija, pagal ją esu deleguota teikti mentorystės paslaugą kaimyninei savivaldybei. Taigi veiklos turiu nemažai, stengiuosi strategiškai ir plačiai žiūrėti į jaunimo politikos formavimą Alytaus miesto savivaldybėje, nuolat galvoju, ką dar galima būtų pagerinti, kad jaunimui čia būtų gera gyventi.

Domiuosi užsienio šalių jaunimo politika. Alytaus mieste sulaukiame svečių iš įvairių šalių, jie domisi jaunimo politika Lietuvoje ir Alytaus mieste. Šių metų balandį Alytaus miesto savivaldybėje lankėsi svečiai iš 9 Europos šalių, jiems buvo pristatyta Lietuvos jaunimo politika. Gegužę Alytaus miesto jaunimo reikalų taryba dalijosi patirtimi su svečiais, atvykusiais iš Portugalijos.

Ar Alytuje gyvenantys jauni žmonės yra aktyvūs?

Alytaus miesto jaunimas visada buvo aktyvus, tik vienais metais aktyvumas būna ryškesnis, kitais – mažesnis. Aktyvumu išsiskiria Alytaus miesto savivaldybės jaunimo reikalų taryba. Informaciją apie jos veiklą galima rasti savivaldybės portale.

Alytuje stengiamasi išgirsti jaunimo balsą. Nuo mokyklos suolo mokiniai gali dalyvauti mokinių dalyvaujamojo biudžeto konkurse, taip pradedamas stiprinti mokinių finansinis raštingumas, pilietinis ugdymas, skatinamas mokinių įsitraukimas į sprendimų priėmimą, mokiniai skatinami jungtis į nevyriausybines organizacijas, kuriose įtraukiami į įvairią veiklą, užimtumą. Jaunimas, priklausantis įvairioms jaunimo organizacijoms, savo kompetenciją gali kelti nacionaliniuose renginiuose, apmokamos transporto išlaidos vykti į mokymus, konferencijas kituose miestuose.
Geriausiai besimokantys, savanoriaujantys, aktyviai dalyvaujantys visuomeninėje veikloje ar labai kūrybiški devyni jaunuoliai nuo 2017 m. kasmet apdovanojami solidžiomis premijomis. Tai skatina jaunuolius siekti ne tik geriausių mokymosi rezultatų, bet ir įsitraukti į jaunimo ar su jaunimu dirbančių organizacijų veiklą.

Koks Jums atrodo šių dienų jaunimas?

Šių dienų jaunimas yra gana laisvas savo mintimis, požiūriu, įsitikinimais, laisvas keliauti, pažinti įvairias kultūras, gana drąsus reikšti savo nuomonę.

Turi neribotų galimybių greitai save pareklamuoti, gauti dėmesio, rasti bendraminčių. Tačiau žodžio laisvė, lengvai prieinama komunikacija, kritika kartais jaunam žmogui pakiša koją ir mažina savivertę.

Bet apskritai jeigu jaunuolis motyvuotas, siekia tikslų, būdamas dar labai jaunas gali daug nuveikti, daug pamatyti. Labai daug galimybių suteikia „Erasmus+“, Europos solidarumo korpuso ir kitos programos.
Daugiau informacijos apie programas galima rasti Jaunimo reikalų agentūros interneto svetainėje https://jra.lt/

O ką galite pasakyti apie Lietuvos jaunimo politiką?

Jaunimo politika Lietuvoje plėtojama jau daugiau nei 25 metus. Mūsų šalyje sukurta teisinė bazė ir institucinė sistema jaunimo politikai formuoti ir įgyvendinti. Jaunimo politika Lietuvoje, palyginti su kitomis šalimis, yra labai gerai reglamentuota. Nustatyti jaunimo politikos principai, sritys, jaunimo politikos organizavimas ir valdymas. Siekiant sudaryti tinkamas sąlygas jauniems žmonėms aktyviai dalyvauti atviroje ir demokratinėje visuomenėje, įgyvendinamos programos, kuriomis skatinamos jaunimo, su jaunimu dirbančių organizacijų bei jaunų žmonių iniciatyvos. Be to, stiprinami nevyriausybinių jaunimo organizacijų ryšiai su valstybės ir savivaldybių institucijomis, teikiama Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir programų parama.

Ko norite palinkėti šiandienos jaunimui?

Šiandienos jauniems žmonėms linkiu jungtis į jaunimo organizacijas, dalyvauti jaunimo savanoriškos tarnybos programoje, kurioje ne tik išmokstama įveikti sunkumus, apmąstyti patirtį, bet ir įgyjama labai daug žinių, ugdoma bendroji kompetencija, stiprinamas pasitikėjimas savimi ir atrandama patinkanti veiklos kryptis. Atradę bendraminčių, aktyviai į jaunimo organizacijų veiklą įsitraukę jaunuoliai neturi laiko leisti laiką gatvėje, įnikti į įvairias priklausomybes.

***

Apie jaunimo politiką:

Pagal Jaunimo politikos pagrindų įstatymą, jaunas žmogus – asmuo nuo 14 iki 29 metų (įskaitytinai).
Jaunimo politiką galima apibūdinti kaip sistemų ir priemonių visumą, siekiančią kuo palankesnių sąlygų asmeninei jauno žmogaus brandai ir sėkmingai integracijai į visuomenę.

Jaunimo politika Lietuvoje plėtojama tokiomis pagrindinėmis kryptimis:

  • Darbas su jaunimu – veikla, skirta sąlygoms jaunam žmogui įsitraukti į asmeninę, profesinę ir visuomeninę veiklą sudaryti, jo kompetencijoms plėtoti ir ugdyti.
  • Jaunimo įgalinimas ir dalyvavimas – veiklos ir priemonės, kurios skatina jauną žmogų visapusiškai ugdytis ir išreikšti save, dalyvauti sprendimų priėmime, pasirinkti jam priimtiniausią dalyvavimo visuomenėje formą.
  • Tarpžinybinis bendradarbiavimas – veiklos, kurių tikslas užtikrinti jaunimo interesus atskirose viešosios politikos srityse – švietimas ir mokslas, kultūra, sportas, darbas ir užimtumas, būstas, sveikata ir kt.
  • Jaunimo savanoriška veikla – veiklos, skatinančios jaunus žmones įgyti kompetencijas įvairiose savanoriškos veiklos srityse.