PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Liepos 14 d. 08:54

Dalgio mylėtojai ruošiasi Nacionaliniam šienpjovių čempionatui

Šilutė

Nacionalinis šienpjovių čempionatas V. Ščiavinsko nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


308882

Liepos 27 d. Šilutės rajone, Rupkalvių kaime, ketvirtą kartą vyks Nacionalinis šienpjovių čempionatas. Šienpjoviai įvairiausiuose Lietuvos kampeliuose aktyviai ruošiasi varžyboms: kala dalgius, buria komandas, moko mažiau patyrusius draugus šienavimo subtilybių.

Nacionalinis šienpjovių čempionatas tradiciškai vyksta Nemuno deltoje, pievose, kur gyvena retas paukštis – meldinė nendrinukė. Panašūs renginiai vyksta ir kitose Europos šalyse plytinčiose šio paukščio perėjimo vietose. Taip yra todėl, kad istoriškai tokios teritorijos pasižymėjo itin vešlia žole, buvo žinomos dėl savo turtingų pievų. Šienpjoviai, kurie pievų šienavimui pasitelkia dalgius, ženkliai prisideda prie paukščių įvairovės išsaugojimo. Jie, laiku pastebėję paukščių lizdą, gali jį apeiti ar pabaidyti paukščius, taip juos apsaugodami nuo sužalojimo ar net sunaikinimo.

Čempionato organizatoriai teigia, jog šis renginys ne tik populiarina kultūrinį paveldą, bet ir atkreipia ūkininkų bei visuomenės dėmesį į nykstančių rūšių apsaugos būtinybę, ūkininkavimo darnoje su gamta naudą.

Čempionate numatomos varžybos ne tik profesionalams, bet ir mėgėjams bei pirmą kartą dalgį į rankas paėmusiems dalyviams. Renginyje veikia šienpjovių mokykla.

Norintieji daugiau sužinoti apie šienavimo dalgiu amatą, išmokti naudotis dalgiu, praleisti dieną bendraminčių būryje ir patirti įspūdžių kupiną dieną kviečiami registruotis į Nacionalinį šienpjovių čempionatą – tereikia užpildyti anketą meldine.lt arba paskambinti tel. 0 5 213 8155.

Daugiau informacijos apie renginį rasite meldine.lt ir Nacionalinio šienpjovių čempionato feisbuko puslapyje.