PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 21 d. 10:28

„Daina prie Šalčios” skambėjo 27-ąjį kartą

Šalčininkai

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybės inf.


301840

Gera muzika, daug saulės ir linksmybės – taip gegužės 19 d., sekmadienį, praėjo tradicinis festivalis „Daina prie Šalčios“. Per 27 festivalio gyvavimo metus renginys tapo neatsiejama Šalčininkų rajono kultūrinio gyvenimo dalimi, suburiančia liaudies muzikos kolektyvus. Tai puiki proga pristatyti vietos ansamblių meninius pasiekimus, o taip pat žinomų atlikėjų muziką.

Sekmadienį vykusio renginio metu kiekvienas jo svečias galėjo sau ką nors atrasti. Renginio organizatoriai – Šalčininkų kultūros centras – pasirūpino ne tik turtinga menine programa, bet ir pramogomis, pavyzdžiui, paukščių rišimas iš šieno, „Daina prie Šalčios“ emblemos kūrimas, vainikų ir juostų pynimas. Taip pat veikė pramogų miestelis vaikams ir mugė, kurioje galima buvo įsigyti visko - nuo mėsos gaminių iki sodinukų.

Festivalis „Daina prie Šalčios“ prasidėjo šv. mišiomis, kurias aukojo Šalčininkų parapijos klebonas kun. Ruslan Vilkel. Sakydamas pamokslą jis svarstė apie apaštalų, patyrusių Šventąją Dvasią, išgyvenimus, pabrėždamas, kad šią dieną švenčiama šventė – tai galimybė atnaujinti pasitikėjimą Šventąja Dvasia mūsų gyvenime. Kaip krikščionys, žmonės, gyvenantys Šventosios Dvasios galioje, turime aiškiai paliudyti tikėjimą, o kartu patirti drąsos ir dosnumo liudijimą.

Renginyje dalyvavo garbingi svečiai: Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, Lenkijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Konstanty Radziwiłł, ambasados konsulė Irmina Szmalec, LR Seimo narė Rita Tamašunienė, Pasaulio Polonijos tarybos pirmininkas Jaroslav Narkevič. Šventėje taip pat dalyvavo Polaneco miesto delegacija kartu su burmistru Jaceku Benediktu Novaku ir partneriai iš Vakarų Varšuvos savivaldybės.

Festivalį atidarė Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, pabrėždamas tautinės tapatybės, kultūros ir kalbos puoselėjimo svarbą.

„Daina prie Šalčios“ – tai vienas gražiausių ne tik Šalčininkų rajono, bet ir viso Vilniaus krašto kultūrinių renginių. Ši šventė siekia suartinti ir stiprinti bendruomenę. 1995 metais inicijuotas festivalis, visų pirma, yra lenkų kultūros festivalis. Juo siekiame puoselėtų lenkų kultūrą, liaudies dainą ir šokį, propaguoti šią didžiulę vertybę, išreikštą tautinėje ir liaudies kultūroje“, – kalbėjo rajono meras Zdzislav Palevič dėkodamas atlikėjams už aktyvią veiklą skleidžiant lenkų kultūrą Šalčininkų rajone.

Festivalis „Daina prie Šalčios“ – tai dar vienas renginys Šalčininkų rajone, kurį savo apsilankymu pagerbė Lenkijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Konstanty Radziwiłł kartu su žmona. Sveikindamas šalčininkiečius ambasadorius pastebėjo, kad jis mielai lankosi čia organizuojamuose renginiuose, tačiau yra su gyventojais ne tik per šventes, bet ir visada noriai padeda.

„Nuoširdžiai dėkoju už lenkų kultūros puoselėjimą, rūpinimąsi lenkų kalba. Užtikrinu, kad Lenkija yra su Jumis. Tai įrodo ir mūsų buvimas čia. Esame viena didelė lenkų šeima, o tokia šventė – tai vieta, kurioje išgyvename tai ypatingai“, – pasakė ambasadorius Konstanty Radziwiłł linkėdamas susirinkusiems geros šventės.

Renginio programa buvo suskirstyta į tris dalis. Pirmoje dalyje „Skambėk daina prie Šalčios“ pasirodė meno kolektyvai: „Solczanie“ (Šalčininkai), „Solczanka“ (Šalčininkai), „Ejszyszczanie“ (Eišiškės), „Kwiaty Polskie“ (Eišiškės), „Gromada“ (Jašiūnai), „Turgielanka (Turgeliai), „Łałymka” (Baltoji Vokė), Znad Mereczanki (Jašiūnai). Kaip rodo pavadinimas, koncerte skambėjo gražiausios liaudies dainos ir šokiai iš įvairių Lenkijos regionų ir Vilniaus krašto.

Antroje festivalio dalyje „Pavasario ritmu“ koncertavo Šalčininkų lopšelio darželio „Pasaka“ vaikai, Šalčininkų S. Moniuškos menų mokyklos auklėtiniai – chorai, orkestrai, šokėjai, solistai Jolanta Provlocka ir Zdzislav Palevič (jaunesnysis), o taip pat Eišiškių ir Jašiūnų muzikos mokyklų meno kolektyvai.

Šalčininkų rajono atlikėjų pasirodymus vainikavo legendinės grupės „Czerwone Gitary“ koncertas, pritraukęs didžiules žiūrovų minias. Nuo pasirodymo pradžios iki pabaigos jam plojo ne tik Šalčininkų, bet ir Vilniaus publika.

„Czerwone Gitary“ – tai lenkų popmuzikos ikona. Šios legendinės 55 metus skaičiuojančios grupės hitus žino ir dainuoja visos lenkų kartos. Kas negirdėjo dainų „Kwiaty we włosach” ar „Nie spoczniemy”? Grupės palaiko fantastišką kontaktą su publika, su kuria Šalčininkuose atliko gražiausias savo dainas.