PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Liepos 17 d. 21:11

D. Trumpo klano intrigos: kur Melania ir kokia nauja seksuali žvaigždė sužibo?

Pasaulis

Lara Trump. / Scanpix

Alfa.ltŠaltinis: ALFA.LT


310070

Buvusio prezidento žmona Melania ir dukra Ivanka pasitraukė į antrą planą, o jo marti Lara Trump atsidūrė dėmesio centre, rašo „Financial Times“ (FT).

Kai 2016 m. Donaldas Trumpas per Respublikonų nacionalinį suvažiavimą pirmą kartą priėmė savo partijos nominaciją prezidento rinkimuose, jo žmona Melania pasakė pagrindinę kalbą, kurioje aiškiai palaikė savo vyrą. Po ketverių metų, tęsiantis pandemijai, ji padarė tą patį, sakydama kalbą Baltųjų rūmų Rožių sode, primena FT. Tačiau šią savaitę, kai jos vyras ruošiasi trečią kartą priimti Respublikonų partijos nominaciją į prezidentus partijos suvažiavime Milvokyje, jos akivaizdžiai nebuvo.

Menkas Melanijos įsitraukimas yra dalis ryškių pokyčių D. Trumpo klane. Respublikonų šventėje Milvokyje taip pat nedalyvavo jo dukra Ivanka ir jos vyras Jaredas Kushneris, kurie buvo svarbiausi D. Trumpo Baltųjų rūmų padėjėjai. Tačiau jo vyriausias sūnus Donaldas jaunesnysis, kuris yra populiarus tarp tėvo populistinės bazės, trečiadienio vakarą kalbės prieš pat kandidato į viceprezidentus J. D. Vance'o kalbą. Jiedu yra artimi draugai ir bičiuliai. D. Trumpo kampanijos pareigūnai tvirtino, kad buvusi pirmoji ponia Melania, kuri nuo tada, kai jos vyras paliko Baltuosius rūmus, išnyko iš visuomenės akiračio, pasirodys suvažiavime vėliau šią savaitę. Savaitgalį po pasikėsinimo nužudyti D. Trumpą ji taip pat paskelbė retą viešą pareiškimą, kuriame ragino siekti nacionalinės vienybės ir susitaikymo.

Citata:Kai žiūriu į Donaldą Trumpą, matau nuostabų tėvą, uošvį ir, žinoma, savo dviejų vaikų senelį.

Tačiau Melania nekalbės ant scenos, o antradienio vakarą pagrindinę kalbą, istoriškai skirtą kandidato į prezidentus žmonai, pasakė gana nauja viešumoje pasirodžiusi Trumpo klano narė – prezidento marti Lara Trump.

„Kai žiūriu į Donaldą Trumpą, matau nuostabų tėvą, uošvį ir, žinoma, savo dviejų vaikų senelį, – sakė Lara savo kalboje. – Tai žmogus, kuris pasiaukojo dėl savo šeimos, ir žmogus, kuris tikrai pasiaukojo dėl savo šalies.“

Melania Trump / Scanpix

Tikimasi, kad Ivanka, kaip ir jos pamotė Melania, pasirodys suvažiavime. Tačiau jos kalba nenumatyta, ir lieka neaišku, ar ji, ar J. Kushneris, kuris pastaruosius ketverius metus daugiausia dėmesio skyrė savo investicinei įmonei, gavusiai 2 mlrd. dolerių piniginę injekciją iš Saudo Arabijos valstybinio turto fondo, praėjus vos šešiems mėnesiams po to, kai D. Trumpas paliko Baltuosius rūmus, sieks didesnio vaidmens rinkimų kampanijoje bei galimoje D. Trumpo administracijoje.

„Šį kartą renkuosi teikti pirmenybę savo mažiems vaikams ir asmeniniam gyvenimui, kurį kuriame kaip šeima, – sakoma Ivankos pareiškime po to, kai jos tėvas paskelbė apie savo trečiąjį kandidatavimą į Baltuosius rūmus. – Nors visada palaikysiu savo tėvą, ateityje tai darysiu už politinės arenos ribų.“

Kate Andersen Brower, kelių knygų apie Baltuosius rūmus, įskaitant „First Women“ („Pirmosios moterys“), autorė, FT teigė, kad „labai neįprasta“, jog kandidato sutuoktinė nekalba suvažiavime, tačiau Melania, kuri buvo apkaltinta plagijavusi Michelle Obamą savo kalboje 2016 m. suvažiavime, „tikriausiai mano, kad ji gali daugiau prarasti, nei laimėti“.

„Jiems labai reikėjo moters atstovės iš Trumpo šeimos, kuri užimtų šį vaidmenį, – pridūrė K. A. Brower. – Lara gali užpildyti šią tuštumą.“

Tai buvo savotiškas Laros, 41 metų buvusios bulvarinės televizijos prodiuserės, ištekėjusios už Erico Trumpo ir anksčiau šiais metais tapusios Respublikonų nacionalinio komiteto viena pirmininkių savo uošvio įsakymu, žvaigždžių valanda.

„Donaldas Trumpas visada labai rėmėsi savo šeima ir ketina tai daryti toliau, – sakė Mickas Mulvaney, kuris 2019–2020 m. buvo laikinai einantis D. Trumpo Baltųjų rūmų administracijos vadovo pareigas. – Antrosios kadencijos metu tai gali būti kiti šeimos nariai... bet jo vaikai visada bus jo vyresnieji patarėjai.“

Subtilūs pokyčiai šeimoje išryškėjo per pirmąjį suvažiavimo vakarą, kai buvęs prezidentas netikėtai pasirodė arenoje ir sėdėjo šalia Donaldo jaunesniojo bei Eriko VIP ložėje. Šalia jų buvo jų partnerės Kimberly Guilfoyle ir Lara Trump, taip pat jaunesnioji sesuo Tiffany Trump ir jos vyras Michaelas Boulosas.

Ivanka Trump / SCANPIX

Ivanka ir Jaredas atstovavo tam, ką kai kurie trampistai pašaipiai vadino „globalistais“, o VIP ložėje buvo sunku nepastebėti visai kitokio vaizdinio, supančio pirmąją šeimą: joje taip pat sėdėjo buvęs „Fox News“ laidų vedėjas ir dešiniųjų pažiūrų provokatorius Tuckeris Carlsonas kartu su ištikimais Kongreso sąjungininkais, tokiais kaip Floridos kongresmenas Byronas Donaldsas ir Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas.

M. Mulvaney pripažino, kad Ivanka ir Jaredas atstovauja labiau „centristiniams“ Respublikonų partijos elementams, o ne populistinėms dešiniosioms frakcijoms, kurias įkūnija Donaldas jaunesnysis ir J. D. Vance'as.

Iš tiesų niekas taip nesimbolizuoja Donaldo jaunesniojo iškilimo, kaip J. D. Vance'o pasirinkimas viceprezidentu. Pasak asmens, susipažinusio su jų santykiais, abu vyrai buvo artimi draugai ir beveik kasdien kalbėdavosi arba rašydavo SMS žinutes. Donaldas jaunesnysis ir jo sužadėtinė K. Guilfoyle taip pat aktyviai dalyvavo renkant lėšas kampanijai.

Kimberly Guilfoyle. / Scanpix

K. A. Brower sakė, kad Ivankos ir Melanijos nebuvimas pirmosiose linijose Milvokyje yra ženklas, kad pirmasis Trumpo prezidentavimas abiem daug kainavo.

„D. Trumpo moterims liko daug randų, – sakė K. A. Brower. – Ivanka buvo kritikuojama daugelio demokratų, kurie manė, kad ji bus ta, kuri galės sutramdyti savo tėvą Baltuosiuose rūmuose, o ji to padaryti negalėjo. Arba nenorėjo, arba negalėjo.“

Nors jo šeima patyrė nuostolių, M. Mulvaney tikisi, jog antroji D. Trumpo administracija ir toliau tęs neįprastą praktiką skirti šeimos narius į svarbiausius politinius postus.

„Kandidatas į prezidentus visada turi galimybę uždėti savo antspaudą nacionalinėje partijoje, – sakė jis. – Kas stebisi, kad D. Trumpas į svarbiausius postus skiria savo šeimos narius, tas nepažįsta D. Trumpo.“

„Kartais vieninteliai žmonės, kuriais galima pasitikėti, yra šeima, – neseniai interviu laikraščiui „The Washington Post“ sakė L. Trump. – Deja, [Donaldui Trumpui] taip buvo dažniau.“