PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 21 d. 08:10

D. Razmuvienė apie į Europą įvežtą beždžionių raupų atvejį: kol kas situacija nėra grėsminga visuomenei

Lietuva

Beždžionių raupai JAV / Scanpix

Karolina KonopackienėŠaltinis: ELTA


314761

Švedijoje nustačius įvežtinį beždžionių raupų atvejį iš Afrikos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologė Daiva Razmuvienė sako, kad situacija dėl šios infekcijos yra stebima ir kol kas grėsmės visuomenei ji nekelia.

„Į Švediją yra įvežtas pirmasis (tipas – ELTA). Jis yra pavojingesnis savo klinikiniais simptomais (...), bet kol kas ta situacija tikrai nėra grėsminga visuomenei, kad tai būtų labai užkrečiama oro lašeliniu keliu, kaip buvo kovidas ar kitos oro lašelinės užkrečiamos infekcijos. Šita infekcija turi savo tam tikrus plitimo kelius, reikalingas ilgesnis kartu buvimo laikas, labai artimas sąlytis su asmeniu, kuris yra užsikrėtęs ar serga beždžionių raupais“, – trečiadienį LRT radijui teigė epidemiologė.

Paklausta, ar keliaujantieji į Afrikos žemyną turėtų suklusti, D. Razmuvienė pažymėjo, kad šiuo metu jokių rekomendacijų dėl beždžionių raupų ar skiepų nuo šios infekcijos keliautojams nėra. Visgi situaciją, pasak jos, sekti reikėtų.

„Reikia sekti situaciją, galbūt pasikeis ta situacija. Dėl užkrečiamų ligų ji nėra paliekama savieigai, yra stebėsena, tai yra atliekami tyrimai, todėl tarptautinės organizacijos gali priimti naujus sprendimus, tuo pačiu metu ir Lietuva, be abejo, pasielgs taip pat“, – sakė D. Razmuvienė.

Savo ruožtu Nacionalinės verslo turizmo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė radijui pažymėjo, kad šiuo metu Užsienio reikalų ministerija (URM) kelionių organizatoriams nėra pateikusi jokių rekomendacijų dėl vykimo į Afrikos šalis.

„Atšaukimų ar rekomendacijų nevykti nėra. Visi kelionių organizatoriai vadovaujasi Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis ir jeigu nebus galima vykti į tas šalis dėl sveikatos ribojimų, pavojaus sveikatai, kelionės ir nebus vykdomos“, – akcentavo Ž. Gavelienė.

Ji taip pat pridūrė, kad šiltuoju metų sezonu kelionių piko į Afriką nėra. Šiuo metu tautiečiai gausiausiai atostogoms renkasi Viduržemio jūros pakrantę.

ELTA primena, kad Švedijos visuomenės sveikatos agentūra prieš savaitę pranešė, kad užregistravo pirmąjį pavojingesnės beždžionių raupų atmainos atvejį už Afrikos ribų. Skelbta, kad infekciją sukėlė 1-osios klados atmaina.

Savo ruožtu Pasaulio sveikatos organizacija dieną prieš tai dėl beždžionių raupų paskelbė pasaulinę ekstremalią visuomenės sveikatai situaciją.