PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 10 d. 07:11

D. Kreivys tęsia vizitą Latvijoje: su kolegomis aptars energetinio bendradarbiavimo klausimus

Lietuva

Dainius Kreivys. BNS Fotobanko nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


308610

Darbo vizitu į Latviją išvykęs energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį su Baltijos šalių kolegomis aptars energetinio bendradarbiavimo klausimus.

Kaip pranešė Energetikos ministerija, tęsiantis antradienį prasidėjusiam vizitui D. Kreivys susitiks su Latvijos klimato ir energetikos ministru Kaspars Melnis ir Estijos klimato ministru Kristen Michal.

Šio Jūrmaloje vyksiančio susitikimo metu ministrai planuoja diskutuoti apie pasirengimą sinchronizacijai, jos projektų įgyvendinimo statusą, atsinaujinančios energetikos plėtrą Baltijos šalyse, ilgalaikius energetikos sektoriaus tikslus bei infrastruktūros saugumo stiprinimą.

ELTA primena, kad tiek Lietuvos, Latvijos ir Estijos politiniai lyderiai, tiek šalių elektros perdavimo sistemos operatoriai yra sutarę, jog nuo rusiškos IPS/UPS sistemos – vadinamojo BRELL žiedo – atsijungs 2025 metų vasarį.

Tam, kad sinchronizacija įvyktų jau po metų, valstybės šį rugpjūtį privalo pranešti, jog nebepratęs BRELL sutarties. To nepadarius likus pusmečiui iki planuojamo atsijungimo datos, sutartis būtų automatiškai pratęsta.

Ruošiantis sinchronizacijai Lietuvoje ruošiami 3 sinchroniniai kompensatoriai, įrengiamos naujos elektros perdavimo linijos, skirstyklos, atnaujinamos pastotės, atliekami kiti darbai. Pernai Lietuva taip pat savarankiškai atliko šalies sistemos izoliuoto darbo bandymą.