PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 2 d. 10:53

D. Kreivys: beveik 90 proc. šilumos energijos Vilniuje yra „švari“

Vilnius

Dainius Kreivys / Dainius Labutis/ELTA

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


321610

Energetikos ministras Dainius Kreivys pareiškė, kad Vilniuje pradėjus veikti galingiausiam Baltijos šalyse šilumos siurbliui, šalies sostinėje bus pagaminama beveik 87 proc. „švarios šilumos“.

„Nors atšalo, bet mes turime viską padaryta, kad vilniečiai jaustųsi šiltai savo namuose ir matome, kad anksčiau šioje vietoje mes deginome medžiagas ar kurą, kuris buvo ne visai švarus“, – įrenginio atidaryme Vilniaus šilumos tinklų (VŠT) antrosios termofikacinės elektrinės teritorijoje trečiadienį sakė D. Kreivys.

„Tokia įranga, kurią mes anksčiau galėjome pamatyti tik Skandinavijos šalyse, dabar atkeliauja pas mus“, – pridūrė ministras.

Bendrovės „Greenerga“ per metus pastatytas 8 mln. eurų vertės beveik 9 megavatų (MW) galios absorbcinis šilumos siurblys bus naudojamas jau artėjantį šildymo sezoną.

Bendrovė skelbė, kad siurblys padidins katilinės efektyvumą ir išnaudos atliekinę šilumą – įrenginys per metus papildomai grąžins į tinklą daugiau nei 17 tūkst. megavatvalandžių (MWh) šilumos energijos ir sutaupys apie 1,36 mln. eurų.

Pasak VŠT, tokio kiekio atgautos energijos pakaktų apšildyti 26 A++ energinės klasės 13,5 tūkst. kv. metrų bendro ploto daugiabučius.

Be to, siurblys beveik 4 tūkst. tonų per metus sumažins į aplinką išmetamo anglies dioksido (CO2) kiekį, dėl ko šilumos gamybai reikės naudoti mažiau gamtinių dujų, taip pat 347 tūkst. eurų sumažins metines apyvartinių taršos leidimų sąnaudas, todėl VŠT biržoje galės pasiūlyti konkurencingesnę šilumos kainą.

Projektas finansuotas įmonės lėšomis, o jį galutinai įgyvendinus bus gauta 1,45 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) parama.