PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2018 m. Liepos 9 d. 19:36

Cukinijos tinka visur: ir gardžiam pyragui, ir sočiai vakarienei

Vilnius

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt


44568

Šiomis dienomis populiariausias mano draugių ar kolegių klausimas: „Klausyk, o ką tu darai iš cukinijų?“ Taigi viską! Mano darže šiais metais jų tikrai užderėjo, tad tenka improvizuoti. Dalis derliaus jau dabar čirška keptuvėje ir garuoja ant stalo, dalis keliauja į stiklainius ir lauks žiemos.

Nemėgstu elgtis tradiciškai, tad nekepu faršu kimštos cukinijos. Renkuosi suktinukus su varške ar cukinijų pyragą, kurį kepant išgaruoja kone pusė derliaus. O šį šokoladinį garduolį šeimos draugai itin pamėgo.

Šokoladiniam cukinijų pyragui reikės:
1,5 puodelio aliejaus;
1,5 puodelio cukraus;
4 kiaušinių;
2 puodelių miltų;
0,5 puodelio kakavos miltelių;
2 šaukštelių kepimo sodos;
2 šaukštelių cinamono;
1 šaukštelio druskos;
3 puodelių tarkuotos cukinijos (apie 650 gramų);
1 puodelio smulkintų graikiškų riešutų.

Sumaišau aliejų, cukrų ir kiaušinius. Atskirame inde maišau visus sausus produktus. Supilu sausuosius produktus į cukraus mišinį. Belieka į masę sudėti nuluptą ir sutarkuotą cukiniją, riešutus ir dar kartą gerai išmaišyti.

Pilu gautą masę į riebalais išteptą skardą ir kepu 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 50 minučių. Pyragas iškepa purus ir šlapias, ne per saldus. Toks skanėstas kaipmat dingsta nuo vaišių stalo.

Cukinijų suktinukams su varške reikės:
450 gramų cukinijos;
80 gramų džiovintų pomidorų;
500 gramų varškės (geriau riebesnės);
3 skiltelių česnako;
3 kiaušinių trynių;
druskos, pipirų.

Cukinijas nuplaunu ir supjaustau išilgai, plonomis riekelėmis. Varškę ir trijų kiaušinių trynius sutrinu iki vienalytės masės. Džiovintus pomidorus reikia supjaustyti labai smulkiai ir suberti į varškės bei kiaušinio trynių plakinį. Įspaudžiu česnaką, gardinu druska bei pipirais. Paruoštą masę tepu ant cukinijų riekių ir susuku. Suktinukus galima perrišti svogūno laišku ar persmeigti mediniu pagaliuku, kad neišsivyniotų. Jau paruoštus suktinukus rikiuoju į sviestu išteptą kepimo indą ir kepu apie 25 minutes 180 laipsnių orkaitėje.

Šis patiekalas tapo tikru mano šeimos delikatesu, kai norisi lengvos vakarienės. Žinoma, varškę galima gardinti krapais ar petražolėmis, baziliku, o vietoj saulėje džiovintų pomidorų galime rinktis lašišos gabalėlius.