PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 29 d. 10:03

„Citadele“ bankas perspėja: apsimetę kreditoriais sukčiai bando pasisavinti pinigus

Lietuva

Pexels.com nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


311734

Finansiniai nusikaltėliai rado naują apgaulės būdą – apsimetę kredito įstaigų darbuotojais, skambučio metu informuoja apie neva gyventojo vardu sukčių bandomą paimti vartojimo paskolą, ir pasiūlo būdą kartu tariamus sukčius pagauti, praneša „Citadele“ bankas.

Skelbiama, kad patikėjus nusikaltėlių siūloma „sukčių pagavimo“gyventojai iš tiesų patys pasiimti paskolą savo vardu.

Pasiskolinus, nusikaltėliai informuoja auką, kad tariami sukčiai buvo pagauti, tačiau gauti pinigai priklauso ne gyventojui, o paskolą suteikusiai kredito įstaigai, todėl pinigus reikia grąžinti – pervesti į sukčių sąskaitą arba išgrynintus atiduoti neva kredito įstaigos atsiųstam kurjeriui.

„Svarbu į tokias situacijas reaguoti ramiai, pasitikrinti informaciją kitais kanalais, pavyzdžiui, susisiekti su sukčių minima kredito įstaiga ir paklausti, ar informacija yra teisinga“, – primena „Citadele“ banko Baltijos šalių lėšų valdymo ir prekybos finansavimo tarnybos vadovas Romas Čereška.

Jis pažymi, kad banko darbuotojai niekada neskubina gyventojų kuo greičiau priimti sprendimo, niekada neprašys pervesti pinigų ar atiduoti grynųjų.

Taip pat niekuomet neprašys pateikti prisijungimo prie interneto banko ar mokėjimo kortelės duomenų, patvirtinti veiksmų mobiliuoju parašu ar kitomis identifikavimo priemonėmis, atsisiųsti įvairių mobiliųjų programėlių.

Tapus finansinių sukčių auka arba įtariant, kad jus bando apgauti, nedelsiant būtina kreiptis į policiją ir savo banką.