REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 8 d. 17:39

Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje – ypatingas eksponatas

Šiauliai

Tai gar­saus for­te­pi­jo­nų fab­ri­ko „Die­de­richs“ ge­riau­sias ga­mi­nys, ap­do­va­no­tas dau­ge­lio pa­sau­lio pa­ro­dų auk­so ir si­dab­ro me­da­liais.

Ch. Frenkelio vilos-muziejaus informacijaŠaltinis: Etaplius.LT


303718

Šiauliuose esančios Chaimo Frenkelio vilos-muziejaus ekspoziciją papildė neeilinė muziejinė vertybė – XX amžiaus pradžios pianinas „Diederichs freres“. Instrumentas po ilgų metų grįžo į Šiaulius.

„Tai garsaus fortepijonų fabriko „Diederichs“ geriausias gaminys, apdovanotas daugelio pasaulio parodų aukso ir sidabro medaliais. Dramblio kaulo klavišai, paauksuotas vidus, ypatingas drožinėjimas ir apdirbimas“, – apie instrumentą pasakoja jį muziejui padovanojęs buvęs šiaulietis, 2012–2016 m. LR kultūros ministro pareigas ėjęs Šarūnas Birutis.

Kažkada instrumentas priklausė Šiaulių klebonui, iš kurio pianiną nupirko Vincentas Jackevičius savo dukrai Tesai Jackevičiūtei, kuri buvo muzikos mokytoja. Ji ištekėjo už Petro Juodelės – Šiaulių simfoninio orkestro įkūrėjo ir dabartinės Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos ilgamečio direktoriaus. Pianinas ilgus metus priklausė Juodelių šeimai, vėliau – Biručių.

Džiaugiamės, kad instrumentas grįžo į Šiaulius ir jį galės išvysti Chaimo Frenkelio vilos-muziejaus lankytojai, o ateityje, prisilietus profesionalams, – galbūt ir išgirsti.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA