PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 12 d. 11:13

Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje – renginiai, skirti Europos žydų kultūros dienoms

Šiauliai

Fot. V. Gelžinienė

Šiaulių „Aušros“ muziejusŠaltinis: Etaplius.LT


318158

Minint Europos žydų kultūros dienas, Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje eksponuojama paroda „Klaido Navicko žydiškų tradicinių karpinių paroda“. Rugsėjo 15 d., sekmadienį, 12 val. parodą papildys popietė „Šabo džiaugsmai ir taisyklės“ su žydų kultūros paveldo edukatore Jurgita Jackevičiūte. Renginys nemokamas.

Susitikimo metu lankytojai sužinos, kaip yra ruošiamasi Šabo pradžiai, bus kalbama apie požiūrį į darbą, vyraujančius mitus, apžvelgiama, kokie patiekalai ruošiami šventiniam stalui.

Tą pačia dieną užsiregistravusių lankytojų lauks edukacinis užsiėmimas „Mizrah – popieriaus karpinių dirbtuvės“, kurį ves Joana Žana Serdiuk.

Prieš J. Jackevičiūtės paskaitą lankytojai galės apžiūrėti Klaido Navicko žydiškų tradicinių karpinių parodą. Karpiniai – svarbi žydų kultūros dalis. Žydų popieriaus karpiniai (labiau raižiniai, nes jie tradiciškai raižomi peiliuku) yra tradiciniai žydų liaudies meno kūriniai, kurie skiriasi nuo kitų tautų karpinių tuo, kad glaudžiai susiję su religija. Žydai, būdami toli nuo tėvynės ir ne visada turėdami galimybę tinkamai garbinti Dievą, karpiniams suteikė daug gilesnę – religinę prasmę, nors karpiniais puošė ne tik apeiginius reikmenis, bet ir namus įvairių švenčių progomis – namai buvo gausiai puošiami puošniais, spalvotais, įvairių dydžių ir įvairiausioms progoms skirtais karpiniais.

Karpinių autorius Klaidas Navickas gimė 1962 m. Raseiniuose, karpyti pradėjo 1988 m. Nuo 1991 m. yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys. 2009 m. K. Navicko darbams išduotas tautinio paveldo produkto sertifikatas. Menininkas yra surengęs personalinių parodų, karpiniai buvo eksponuojami zoninėse, respublikinėse, tarptautinėse parodose, skelbti knygose. 2018 m. iškilmingame renginyje Vilniaus miesto rotušėje kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson įteikė Kultūros ministerijos premijas labiausiai įvairiose srityse nusipelniusiems kultūros ir meno darbuotojams, kūrėjams. K. Navickui įteikta premija už tradicinės kultūros puoselėjimą ir skleidimą.

Paroda Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje eksponuojama iki 2024 m. rugsėjo 30 d.

Organizatorius – Šiaulių „Aušros“ muziejus. Projektą finansuoja: Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, Šiaulių miesto savivaldybė