Čekiškės P. Dovydaičio gimnazija prisijungė prie švediško stalo modelį diegiančių mokyklų

img_2804
Kaunas
Etaplius.LT Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Kauno rajono savivaldybė

Tai jau 20-ta šį aptarnavimo modelį taikančių Kauno rajono mokyklų. Pažiūrėti, kaip gimnazijos bendruomenei sekasi priimti pokyčius ir padegustuoti mokiniams tiekiamus patiekalus atvyko vicemerė Raminta Popovienė, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Jankauskienė, vyr. specialistė Žydra Narbutienė bei Čekiškės seniūnas Mečislovas Zavedskas.

„Šis maitinimo būdas – tai yra mūsų švietimo įstaigų valgyklų vizitinė kortelė. Ir tai, kad dabar ir nuo miesto nutolusios, ir mažosios mokyklos šį modernų aptarnavimo būdą diegia – tai mūsų rajonui yra didelis pliusas ir išskirtinumas“, – pastebėjo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė, atsakinga už maitinimo organizavimą švietimo įstaigose Žydra Narbutienė.

Čekiškės gimnazijos bendruomenės atstovai pasakojo, kad vaikams patinka galimybė patiems pasirinkti ir įsidėti maistą, susiformuoti norimo dydžio porciją. Valgykloje kasdien pietums ruošiami skirtingi karšti antrieji patiekalai, įvairūs bulvių ir kruopų garnyrai, kelių rūšių salotos, sriuba.

Kauno rajono mokyklos pačios pirmosios Lietuvoje pradėjo taikyti švediško stalo aptarnavimo modelį, vėliau gerąja patirtimi ne kartą teko dalintis su kitų savivaldybių mokyklomis. Kodėl šis maitinimo būdas toks patraukus? Tikriausiai dėl to, kad mums kiekvienam patinka pasirinkti, tai ką mėgstame ir kiek to norime. Džiaugiuosi, kad perėję prie šio modelio Jūs taip pat prisidedate kovojant su maisto švaistymu ir sprendžiant tvarumo problemas“, – kalbėjo vicemerė R. Popovienė.

Vaikų maitinimo organizavimas Kauno rajono mokyklose jau ne vienus metus pateikiamas kaip sektinas pavyzdys šalies ugdymo įstaigose. Ant laurų nemiegama: atnaujinamos virtuvės ir jų įranga, toliau diegiamas švediško stalo principas, aktyviai dalyvaujama įvairiose ES ir nacionalinėse programose, skatinančiose sveikatai palankesnę vaikų mitybą, keliama virėjų kvalifikacija ir tobulinami receptai.