PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 17 d. 17:22

Buvusiam bendrovės „Garsų pasaulis“ vadovui V. Vainikoniui teismas skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę

Vilnius

Wojtek Olanski ir Vytautas Vainikonis (dešinėje) / Asmeninis archyvas

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


310041

Apeliacinis teismas buvusiam bendrovės „Garsų pasaulis“ generaliniam direktoriui Vytautui Vainikoniui už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, siekiant turtinės naudos, dokumentų suklastojimą, didelės vertės kreditinį sukčiavimą ir nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą paskyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę, taip pat iki 2,2 mln. eurų padidino iš jo išieškotiną valstybės naudai sumą.

Kaip skelbiama Apeliacinio teismo pranešime spaudai, teismas pažymėjo, kad V. Vainikonis buvo pagrįstai pirmos instancijos apygardos teismo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, paramos dokumentų suklastojimo ir kreditinio sukčiavimo, tačiau nepagrįstai išteisintas dėl nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo, o už paramos dokumentų suklastojimą jam paskirta per švelni bausmė – bauda.

Apeliacinis teismas V. Vainikonį pripažino kaltu dėl nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo ir tiek už šį legalizavimą, tiek už paramos dokumentų suklastojimą jam paskyrė laisvės atėmimo bausmes.

Anot teismo, subendrinus už keturis nusikaltimus paskirtas bausmes, V. Vainikoniui paskirta galutinė 2 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą iš dalies atidedant (nedelsiant atliktina 1 metų bausmės dalis, o likusios bausmės dalies vykdymas atidėtas 3 metams), taip pat nuo 700 tūkst. iki 2,2 mln. eurų padidinta iš jo išieškotina valstybės naudai suma, kurią pagal nusikalstamą susitarimą įgijo V. Vainikonis.

Byloje nustatyta, kad V. Vainikonis buvo nusikaltimų sumanytojas ir iniciatorius – sugalvojo, kaip neteisėtai savo ir kitų asmenų naudai praturtėti, pasinaudojant Europos Sąjungos (ES) suteikiama parama verslui. Jis susitarė su užsienio šalies piliečiu nepagrįstai 3 mln. eurų padidinti bendrovės „Garsų pasaulis“ ketinamos pirkti spausdinimo mašinos kainą, kuri ir buvo neteisėtai nurodyta paraiškoje dėl ES paramos suteikimo. Nustatyta, jog taip pat susitarta pasidalyti 3 mln. eurų, juos pervedant į užsienio piliečio banko sąskaitą ir dar į trijų V. Vainikonio nurodytų užsienio lengvatinio apmokestinimo bendrovių sąskaitas.

Tuometį bendrovės „Garsų pasaulis“ akcininką Dmitrijų Skoromniką kaip V. Vainikonio bendrininką apygardos teismas išteisino – šios apygardos teismo nuosprendžio dalies Apeliacinis teismas nepakeitė.

Apeliacinio teismo sprendimas įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.