PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Birželio 26 d. 15:03

Buvusi Pravieniškių kalėjimo specialistė nuteista už draudžiamų daiktų įnešimą

Kaišiadorys

Pravieniškių kalėjimas. Kalėjimų departmento nuotr.

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


306592

Buvusią Pravieniškių kalėjimo specialistę teismas pripažino kalta dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir neteisėto disponavimo dopingo medžiagomis, jai skirta 10 tūkst. eurų bauda ir draudimas penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Bylos duomenimis, K. R., būdama valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu – dirbdama Lietuvos kalėjimų tarnybos specialiste, būdama sukurstyta nusikaltimo organizatoriaus – nuteistojo E. B. – piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir neteisėtai disponavo dopingo medžiagomis, turėdama tikslą jas platinti.

K. R. nuo 2021 m. gruodžio mėnesio užmezgė netarnybinius draugiškus santykius su laisvės atėmimo bausmę atliekančiu nuteistuoju E. B.

Kaip pranešė teismas, turėdama tikslą veikti jo ir savo naudai priešingai tarnybos interesams, tai yra už piniginį atlygį sistemingai neteisėtai įnešti į įkalinimo įstaigą ir perduoti jam draudžiamus turėti daiktus, iki 2023 m. vasario 22 d. E. B. per kitus asmenis suorganizavus dopingo medžiagų įgijimą, padėjimą laisvėje.

E. B. specialistei nurodė šių medžiagų laikymo vietą, taip pat nurodė tas medžiagas paimti ir įnešti į įkalinimo įstaigą bei perduoti jam. Specialistė sutiko vykdyti E. B. nurodymus.

Tuometinė kalėjimo specialistė už įkalinimo įstaigos ribų neteisėtai įgijo dopingo medžiagas, jas neteisėtai parsigabeno ir laikė savo bute, o 2023 m. vasario 22 d., apie 8.00 val., slėpdama drabužiuose dalį jų iš savo namų atgabeno ir įnešė į kalėjimą.

Tačiau šių medžiagų E. B. neperdavė ir atlygio už šį neteisėtą veikimą negavo, nes 2023 m. vasario 22 d., apie 8.37 val., minėtas medžiagas per patikrinimą rado ir paėmė Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai.

Likusias medžiagas moters gyvenamojoje vietoje ir automobilyje per kratas rado ir paėmė Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai.

Teismas nustatė, kad savo veiksmais specialistė sumenkino Lietuvos kalėjimų tarnybos pareigūnų vardą ir sumažino pasitikėjimą šiais pareigūnais visuomenės ir kitų pareigūnų akivaizdoje, sumenkino Lietuvos kalėjimų tarnybos autoritetą bei prestižą.

Bausmę atliekantį E. B. teismas nuteisė už tai, kad jis sukurstė K. R. piktnaudžiauti tarnybine padėtimi siekiant asmeninės naudos, bei neteisėtai per ją ir kitus asmenis organizavo tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytų medžiagų patekimą į kalėjimą.

Nors kaltinamoji K. R. savo kaltę dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos iš esmės pripažino, tačiau nesutiko su kaltinimu tyčia disponavusi dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytomis medžiagomis turint tikslą jas platinti, neigė bendrininkavimą su E. B., o kaltinamasis savo kaltę išvis neigė, kaltinamųjų kaltė įrodyta baudžiamojoje byloje surinktais ir teisiamuosiuose posėdžiuose ištirtais įrodymais.

E. B. teismas paskyrė subendrintą 5 metų laisvės atėmimo bausmę. Kadangi jis jau atlieka laisvės atėmimo bausmę už ankstesnius nusikaltimus, teismas prie likusios neatliktos bausmės pridėjo šiuo nuosprendžiu skirtos bausmės dalį, ir paskyrė galutinę subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 11 metų 7 mėnesiams ir 20 dienų.

Nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.