PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 2 d. 16:41

Buvęs žemės ūkio ministras K. Navickas: antrosios kadencijos metu pasikeitė prezidento prioritetai

Lietuva

Kęstutis Navickas / Josvydas Elinskas/ELTA

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


312552

Premjerei Ingridai Šimonytei pasiūlius žemės ūkio ministru skirti Kazį Starkevičių, šias pareigas iki šiol užėmęs Kęstutis Navickas teigia apgailestaujantis, kad perrinktas prezidentas Gitanas Nausėda pakeitė savo prioritetus. Iš pareigų atleidžiamas ministras tvirtina – su G. Nausėda buvo aptarę darbus, kuriuos planuota nuveikti iki Seimo rinkimų.

„Kadencijos pradžioje išsikėliau prioritetus: trumpųjų maisto grandinių plėtrą, išmokų ribojimą stambiausiems ūkininkams, jaunųjų ir šeimos ūkininkų rėmimą. Šias temas buvome aptarę ir su Prezidentu, belieka apgailestauti, kad po antrosios kadencijos rinkimų šie prioritetai pasikeitė“, – savo „Facebook“ paskyroje dalinosi K. Navickas.

Politikas taip pat kėlė klausimą, kodėl girdėjo tik kritiką, bet ne teigiamus palengvintų sąlygų mažiausiems ūkininkams vertinimus.

Taip pat K. Navickas tvirtino, kad savo kadencijos metu bandė sumažinti priešpriešą tarp aplinkosaugininkų ir ūkininkų.

„Konfliktų nepavyko išvengti, akivaizdu, kad per didelis lūkestis. Žemės ūkio ir aplinkosaugos bendruomenės gyvena savo įsitikinimų rūmuose ir noro juos keisti neturi nė viena pusė, nors bendradarbiaujant išloštų visi“, – vertino K. Navickas.

Praėjusią savaitę, pirmadienį, G. Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo paskyrė I. Šimonytę ministre pirmininke. Politikė turi sudaryti ir pateikti prezidentui naują Vyriausybę iki kito pirmadienio – tuomet baigiasi įstatyme numatytas 15 dienų terminas.

Prezidentūra jau anksčiau leido suprasti, kad labiausiai iš Vyriausybės narių labiausiai abejojama žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko ateitimi kabinete.

G. Nausėda balandžio mėnesį yra sakęs, kad jeigu žemės ūkio ministras K. Navickas nesugebėtų atsakyti į jam skirtus nepatogius klausimus, tuomet šalies vadovas gali netvirtinti jo Vyriausybėje, ministrų kabinetui grąžinus įgaliojimus po prezidento rinkimų

Trečiadienį G. Nausėda žurnalistams kartojo manantis, kad dešiniųjų Vyriausybėje būtini pokyčiai. Pasak jo, atnaujinimų reikia siekiant užtikrinti kokybišką ateinančių metų biudžeto svarstymą.

Savo ruožtu I. Šimonytė teigė, jog net likus keliems mėnesiams iki Seimo rinkimų gali vykti pokyčių Ministrų kabinete. Visgi, anot jos, tokie pasikeitimai turi būti argumentuoti.

Ministrų kabinetas yra sudaromas ir tvirtinamas iš naujo po to, kai Vyriausybė grąžino įgaliojimus naujai išrinktam prisiekusiam prezidentui.