PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Gegužės 14 d. 10:34

Buvęs Lazdijų rajono tarybos narys pripažintas kaltu dėl dokumentų klastojimo

Lazdijai

Etaplius.LTŠaltinis: STT informacija


301112

Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, kaltu pripažino buvusį Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narį Valdą Žičką. Nuteistajam skirta galutinė 6 tūkst. eurų bauda ir atimta teisė 3 metus 6 mėnesius būti išrinktam ir paskirtam į valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas.

2024 m. balandžio 2 d. Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs Kauno apygardos prokuratūros prokuroro pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, pripažino kaltu V. Žičką ir skyrė jam galutinę 10 tūkst. eurų baudą ir atėmė teisę 5 metus būti išrinktam ir paskirtam į valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas. Kaltinamasis, nesutikdamas su teismo baudžiamuoju įsakymu, paprašė žodinio bylos nagrinėjimo teisme.

Bylos duomenimis, V. Žička sistemingai klastojo tikrus dokumentus, juose pateikdamas tikrovės neatitinkančius duomenis apie nepatirtas kuro išlaidas. Tokius dokumentus, neva susijusius su tarybos nario veikla, V. Žička teikė Lazdijų rajono savivaldybės administracijos buhalterijai. Buvęs tarybos narys pripažintas piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi, suteikiančia teisę avansu gauti minėtas išmokas, ir pasisavinęs jam patikėtą svetimą turtą. Tokiais savo veiksmais V. Žička padarė beveik 3 tūkst. eurų žalą Lazdijų rajono savivaldybės administracijai. Nuteistasis savo noru atlygino Lazdijų rajono savivaldybei padarytą turtinę žalą.

Kauno apygardos teismo 2024 m. gegužės 13 d. nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

STT atliekamus ikiteisminius tyrimus dėl savivaldybių tarybų narių galimo piktnaudžiavimo 2019–2023 m. kadencijos laikotarpiu kontroliuoja atitinkamų apygardų prokuratūrų Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrių prokurorai.

Vadovaujantis nekaltumo prezumpcija, asmuo yra nekaltas kol jo kaltumas nėra įrodytas įstatymo numatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.