PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 29 d. 11:03

Buvęs Latvijos užsienio reikalų ministras K. Karinis atsisakė įstatymų leidėjo mandato

Pasaulis

Krisjanis Karinis / Josvydas Elinskas/ELTA

BNSŠaltinis: BNS


315967

Parlamentaras, buvęs Latvijos užsienio reikalų ministras Krisjanis Karinis ketvirtadienį atsisakė įstatymų leidėjo mandato, naujienų agentūrai LETA sakė „Naujosios vienybės“ frakcijos vadovas Edmundas Jurevicas.

Tai reiškia, kad nuo ketvirtadienio jis nebedirbs Latvijoje Saeimoje ir tęs savo profesinę karjerą privačiame sektoriuje.

Kovo pabaigoje paskelbęs apie atsistatydinimą iš užsienio reikalų ministro pareigų, K. Karinis grįžo į Saeimą.

Pasitraukti iš ministro posto jis nusprendė po kelis mėnesius trukusios viešos kritikos dėl skandalo, susijusio su privačiais skrydžiais, kuriais naudojosi jo vadovaujamos delegacijos, kai jis buvo ministras pirmininkas.

K. Karinis 1964 metais gimė JAV. Grįžęs į Latviją ėmėsi verslo, 1994-aisiais įkūrė ledukų ir šaldytų maisto produktų gamybos ir platinimo įmonę „Laču ledus“ ir buvo jos prezidentas.

Jis taip pat yra vienas iš partijos „Naujasis laikas“, įkurtos 2001 metais prieš Saeimo rinkimus, vienas iš steigėjų. Kaip partijos sąrašo narys jis sėkmingai dalyvavo 2002-ųjų Saeimos rinkimuose.

Kiek vėliau jis tapo ekonomikos ministru, po to buvo parlamento narys, o 2009 metais buvo išrinktas į Europos Parlamentą.

Nuo 2019-ųjų iki praėjusių metų K. Karinis dirbo Latvijos premjeru. 2023-iųjų rugpjūtį jis paskelbė apie savo atsistatydinimą, savo sprendimo priežastimi nurodęs dinamikos stoką vyriausybėje.

Naujoje Evikos Silinos (Evikos Silinios) vyriausybėje jam atiteko užsienio reikalų ministro portfelis. Po K. Karinio atsistatydinimo prie URM vairo stojo Baiba Bražė.