REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 7 d. 07:05

Būti kariuomenės užnugariu pasiryžo jau 3,5 tūkstančio lietuvių

Šiauliai

Ko­men­dan­tū­ro­je tar­nau­jan­tis pi­lie­tis ga­lės ne tik tai­kiais bū­dais rem­ti gink­luo­tą­sias pa­jė­gas, bet ir ak­ty­viais veiks­mais pri­si­dė­ti prie ka­ri­nių ope­ra­ci­jų įga­li­ni­mo sa­vo gy­ve­na­mo­jo­je vie­to­vė­je. (And­riaus Ufar­to (EL­TA) nuo­tr.)

Enrika ValančiūtėŠaltinis: Etaplius.LT


303721

Lietuvoje kuriamos karo komendantūros, į kurias gali registruotis visi norintys Lietuvos gyventojai. Prisidėti, jei kiltų būtinybė, prie šalies gynybos ar pagalbos kariuomenei galėtų bet kokio išsilavinimo ir įvairių specialybių asmenys. Kol kas gauta daugiau nei 3,5 tūkst. paraiškų, tačiau ir laiko apsispręsti dar pakankamai. Šiaulių regione gautos paraiškos sudaro 7 procentus. O aktyviai registruotis vieni kitus ypač ragina medžiotojai.

Vienys regioną gintis nuo priešo

– Kaip kilo komendantūrų kūrimo idėja? Kuo tai svarbu Lietuvai? – paklausėme Lietuvos kariuomenės. Į klausimus atsakė Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyrius.

– Komendantūros Lietuvos kariuomenėje egzistavo tarpukariu, vėliau, iškovojus laisvę, atkurtos, tačiau dėl ryšio su sovietinės kariuomenės komendantūromis buvo išardytos. Šiuolaikinių komendantūrų atkūrimo data galima laikyti 2012 metus, kada į jas numatyti komendantiniai Šaulių sąjungos vienetai ir parengtojo rezervo kariai. Pagal 2021 m. patvirtintą koncepciją paskirti karo komendantai ir jų pavaduotojai, pradėti darbai aktyvių komendantūrų kūrimo procese, tad šiuo metu vykstantis aktyvių piliečių registravimas yra įsibėgėjusio proceso spartinimas ir koregavimas.

Komendantūros – tai taikos metu veikiantis karinis vienetas, jos – dar vienas būdas prisidėti prie valstybės gynybos. Nauja karo komendantūrų struktūra taikos metu kuriama Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos ir komendantūrų pagrindu. Greta paskirtų komendantų ir jų pavaduotojų bei komendantinių vienetų atsiras galimybė rengti rezerve esančius asmenis taikos metu bei patriotiškai nusiteikusiems piliečiams, užsiregistravusiems komendantūrose, suteikti karybos žinių, integruoti į komendantinių vienetų struktūrą.

Karo komendantūros – užnugario sistema – parama Lietuvos kariuomenei karo atveju, kur Lietuvos piliečiai galės pritaikyti savo įgūdžius, padės užtikrinti valstybei gyvybiškai svarbias funkcijas, prisidės prie saugios aplinkos kūrimo ir vienys regioną gintis nuo priešo.

– Kas gali registruotis į komendantūrą? Ar yra kokios nors amžiaus, sveikatos, gebėjimų ribos? Pavyzdžiui, žmogus, turintis negalią, vis tiek gali registruotis ir būti naudingas?

– Visų specialybių ir išsilavinimo patriotiškai nusiteikę žmonės, norintys pasirengti krašto gynybai ir įgyti bazinių karinių žinių ir įgūdžių, yra laukiami komendantūrose. Numatoma nustatyti žemesnius reikalavimus sveikatos būklei, juos tikrins karinės sveikatos priežiūros įstaigos. Į komendantūras nebūtų priimti tie, kurie paskirti į aktyvųjį kariuomenės personalo rezervą, atlieka tikrąją karo tarnybą ar neatitinka kariams keliamų bendrųjų reikalavimų (pilietybė, teistumas, veiksnumas). Pažymėtina, kad tarnybos rezerve (komendantūroje) atlikimas neatleidžia nuo šaukimo į privalomąją pradinę karo tarnybą tų, kurie nėra įgiję pagrindinio karinio parengtumo.

– Žmogus užsiregistruoja. Kas vyksta toliau? Kam reikės būti pasiruošus? Kada, kaip numatomi mokymai?

– Planuojama, kad bus užtikrintas komendantinių vienetų aprūpinimas ginkluote ir ekipuote (pratybų metu). Taikos metu jų karinį rengimą karo komendantiniuose vienetuose užtikrins Krašto apsaugos savanorių pajėgos. Asmenys, suregistruoti į komendantinius vienetus, bus rengiami 3–10 dienų per metus, kviečiant į pratybas šio padalinio sudėtyje kartu su kitais parengtojo rezervo kariais, numatytais į šiuos vienetus. Visų pirma bus suteikiami baziniai kariniai įgūdžiai, t. y. ginklo valdymas, šaudymo įgūdžiai, ekipuotės susikomplektavimas ir priežiūra, karinė drausmė ir kiti individualūs įgūdžiai. Vėliau bus pereinama prie konkrečių komendantiniams vienetams būdingų užduočių mokymo. Konkreti rengimo programa bus parengta iki karinio rengimo pradžios.

– Kokios užduotys piliečiams būtų skiriamos karo atveju?

– Komendantiniams vienetams priklausantys asmenys rūpinsis svarbių objektų jų mieste ar rajone apsauga, įrenginės ir saugos kontrolės postus, užtikrins komendanto valandos laikymosi taisykles, dalyvaus turto rekvizicijos procese, stebės aplinką, kovos su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis ar atliks kitas Lietuvos kariuomenės pavestas užduotis.

– Kuo žmogui, kaip piliečiui, yra svarbu būti komendantūroje?

– Valstybės gynyba paremta kariuomenės kariniais pajėgumais ir pilietinės visuomenės indėliu. Komendantūroje tarnaujantis pilietis galės ne tik taikiais būdais remti ginkluotąsias pajėgas, bet ir aktyviais veiksmais prisidėti prie karinių operacijų įgalinimo savo gyvenamojoje vietovėje. Tai suteikia galimybę tiesiogiai prisidėti prie savo namų, bendruomenės, miesto ir visos valstybės gynybinio pajėgumo stiprinimo. Teritoriniu pagrindu veikiantis komendantūros karys padės užtikrinti gyvybiškai svarbių vietos savivaldos atsakomybės sferoje esančių funkcijų vykdymą, svarbių objektų apsaugą, taip sudarydamas sąlygas reguliariųjų kariuomenės pajėgų veiksmams, užtikrindamas užnugario apsaugą bei palengvindamas Lietuvoje pasilikusių piliečių gerovę.

Re­mian­tis nau­jau­siais mū­sų bend­ruo­me­nės ty­ri­mais, net 9 iš 10 mū­sų na­rių yra pa­si­ren­gę Lie­tu­vą gin­ti gink­lu, o tai reiš­kia, kad ša­lies gy­ny­bos po­ten­cia­las ga­li bū­ti pa­pil­dy­tas tūks­tan­čiais taik­lių šau­lių – me­džio­to­jų. (Asociatyvi Freepik.com nuotr.)

Užsiregistravusieji skirstomi į kelias kategorijas

– Kaip vyksta registracija visoje Lietuvoje, t. y. kiek aktyvi yra visuomenė?

– 2024-05-27 duomenimis, iš viso yra gautos 3 637 paraiškos, iš jų didžiausia dalis – Vilniaus regione (49,4 proc.).

– O koks aktyvumas Šiauliuose?

– Šiaulių regione gautos 262 paraiškos ir tai sudaro 7,2 proc. visų gautų paraiškų. Šiaulių miesto ir rajono aktyvumo išskirti negalime, nes tiek miesto, tiek rajono (taip pat ir Radviliškio bei Kelmės rajonų) gyventojai paraiškas teikia vienam padaliniui – Šiaulių regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus Šiaulių poskyriui. Šiame poskyryje gautos 197 paraiškos (iš minėtų 262).

– Kalbant apie profesijas, kokios galbūt yra reikalingiausios komendantūrose, o kokių kol kas daugiausia užsiregistravę?

– Kviečiame registruotis visus, nepriklausomai nuo profesijos ar gebėjimų. Užsiregistravusiuosius kol kas skirstome tik į kelias grupes (pagal karinį parengtumą, teisę vairuoti transporto priemones ir išsilavinimą). Tad Šiaulių regione situacija tokia: iš visų užsiregistravusiųjų 106 turi pagrindinį karinį parengtumą, 242 turi teisę vairuoti transporto priemones ir 144 turi aukštąjį išsilavinimą.

Vėliau, kai bus surinktos visos paraiškos, bus atlikta išsamesnė analizė.

– Kur dėl komendantūrų galima kreiptis Šiauliuose?

– Paprasčiausias būdas užpildyti paraišką norintiems prisijungti prie komendantūrų – internete užpildant anketą svetainėje www.karys.lt.

Visame regione tai galima padaryti užsukus ir į Šiaulių regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriui priklausančius keturis poskyrius adresais: Šiauliuose – Dvaro g. 81, Telšiuose – Žemaitės g. 34, Pakruojyje – Savanorių g. 5, Mažeikiuose – Laisvės g. 16.

Primename, kad nėra jokių apribojimų pildyti paraiškas pagal teritoriją – tai galima padaryti ir užsukus į kituose Lietuvos miestuose esančius padalinius.

Medžiotojai ragina vieni kitus registruotis

Įsilieti į komendantūrų veiklą vieni kitus kviečia ir Lietuvos medžiotojai. Neseniai buvo išplatintas Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pranešimas spaudai, kuriame atkreipiamas dėmesys, kokie naudingi karo atveju komendantūrose galėtų būti taikliarankiai medžiotojai.

Anot Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko Virginijaus Kantausko, medžiotojai yra bene labiausiai šalį ginti ginklu nusiteikusi bendruomenė, kuri gali atlikti pačias įvairiausias funkcijas, užtikrinant šalies gynybos politiką.

„Remiantis naujausiais mūsų bendruomenės tyrimais, net 9 iš 10 mūsų narių yra pasirengę Lietuvą ginti ginklu, kai tuo metu, pagal atliktus visuomenės nuomonės tyrimus, tai darytų tik 30 proc. piliečių, o tai reiškia, kad šalies gynybos potencialas gali būti papildytas tūkstančiais taiklių šaulių – medžiotojų. Tad manau, kad Lietuvos komendantūrų idėja gali parodyti, kuo mes, medžiotojai, galime būti naudingi ir kaip galime bei norime prisidėti prie saugesnės Lietuvos sukūrimo, tai gali būti žingsnis, parodantis mūsų bendruomenės ryžtą ir įsitraukimą į valstybės saugumo užtikrinimą“, – sako LMŽD pirmininkas.

Pranešime spaudai primintas faktas, kad būtent medžiotojai skaudžią Sausio 13-ąją buvo pasirengę ginklu ginti parlamentą ir kitus svarbius šalies objektus. „Situacija yra nepalyginama tada ir dabar, tačiau esu tikras, kad valstybės gynybinis potencialas gali būti dar stipresnis, tad kviečiu šalies medžiotojus maksimaliai įsitraukti į savanorišką tarnybą karo komendantūroje“, – sako V. Kantauskas, primindamas, kad medžiotojai ne tik myli gamtą, ją saugo, globoja, prižiūri, bet ir puikiai išmano bei žino specifines Lietuvos teritorijas, yra puikūs ir taiklūs šauliai, dega noru prisidėti prie šalies gynybos ar priešų atgrasymo politikos įgyvendinimo.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA