REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 20 d. 13:32

Būsimas kariuomenės vadas nenori spekuliuoti, kada galėtų būti įvestas visuotinis šaukimas: priklausys nuo finansavimo

Lietuva

Šauktiniai-kariai. ELTA nuotr.

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


305787

Į Lietuvos kariuomenės vado pareigas paskirtas Raimundas Vaikšnoras nenori spekuliuoti, kada Lietuvoje galėtų būti įvestas visuotinis šaukimas – pasako jo, viskas priklausys nuo finansavimo gynybai tvarumo. Jis akcentuoja, kad visų pirma reikia užtikrinti, jog į privalomą karinę tarnybą pašauktiems jaunuoliams būtų sudarytos visos sąlygos treniruotis.

„Nenorėčiau spekuliuoti datomis, viskas priklauso nuo finansavimo tvarumo. Šiandieną buvo priiminėjami labai teisingi atskaitos taškai, tačiau vienas dalykas įstatymas, kitas dalykas – išpildymas“, – žurnalistams sakė R. Vaikšnoras, akcentuodamas, kad šiuo metu į privalomą karinę tarnybą yra pakviečiama maždaug 4 tūkst. jaunuolių.

„Norint visuotinumo, (šauktinių skaičius – ELTA) beveik dvigubintųsi, tam reikia infrastruktūros, tam reikia mokomųjų laukų, kur šiuo metu jau stringame – reikia plėsti, reikia galvoti ir jau šiandien dienai priiminėti sprendimus“, – pridūrė jis.

Anot netrukus pareigas pradėsiančio eiti Lietuvos kariuomenės vado, prieš įvedant visuotinį šaukimą reikia pasirūpinti tiek treniruočių infrastruktūra, tiek ir reikiamu skaičiumi instruktorių.

„Svarbiausia dedamoji yra vadai, instruktoriai – kas galėtų dirbti su tuo. Ir tam reikia laiko. Todėl mano vizija yra – taip visuotiniam šaukimui, tačiau reikia artėti palaipsniui dėl paprasčiausių priežasčių, kad būtume pasiruošę“, – pabrėžė R. Vaikšnoras.

„Nes pati blogiausia reklama turbūt būtų, jeigu mes pakviečiame (...), tačiau nesuteikiame galimybės treniruotis“, – pridūrė jis.

Akcentuoja darbų tęstinumo svarbą

R. Vaikšnoras akcentuoja Lietuvos kariuomenėje pradėtų darbų tęstinumo svarbą.

„Tęstinumas yra pats svarbiausias, kadangi strateginiai veiklos planai yra sudaryti 5-10 metų į priekį ir didžiausi pirkimai numatyti. Ir ta investicija, ypatingai dabartinėje situacijoje, suprantant, kad gynybos pramonė dabar nėra pajėgi tiek pagaminti reikalingos įrangos, technikos, šaudmenų, tai šiandienos žingsniai padaryti arba daromi nulems rezultatą tik kelių metų perspektyvoje. Todėl labai svarbu užtikrinti tęstinumą“, – pabrėžė jis.

Būsimasis kariuomenės vadas tarp svarbiausių darbų pabrėžia Vokietijos brigados priėmimą ir divizijos steigimą.

„Prioritetas yra Vokietijos brigados priėmimas Lietuvoje, kurio terminai yra labai suspausti. Pasirengimas vyksta, tempai yra nemaži, tačiau mano užduotis bus, kad tas projektas būtų įgyvendintas kaip galima geriau ir laiku “, – pabrėžė jis.

R. Vaikšnoras taip pat dėkoja tiek į Lietuvos kariuomenės vado pareigas jį pasiūliusiam prezidentui, tiek ir paramą jam išreiškusioms Seimo frakcijoms.

„Ačiū visiems, kas išreiškė pasitikėjimą mano kandidatūra. Iš tiesų ši savaitė, bėgima iš frakcijų į frakcijas, prisistatymas, savo pozicijos, savo vizijos pristatymas turbūt ir nulėmė šiandien dienos rezultatus. Reiškia, tai, ką aš matau, kaip reikia judėti su kariuomenės vystymu, gavau pilną palaikymą“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė R. Vaikšnoras.

„Tai iš tikrųjų labai svarbu, kad prezidentas, jo ekselencija, pasitikėjo manimi teikdamas mano kandidatūrą ir, be abejo, labai svarbu, kad Seimas, taip pat atstovaujantis tautą pasitikėjo manimi kaip būsimu kariuomenės vadu“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį Seimas pritarė brigados generolo R.Vaikšnoro skyrimui Lietuvos kariuomenės vadu. R. Vaikšnoras penkerių metų kadencijai Lietuvos kariuomenės vadu paskirtas nuo liepos 24 dienos.

Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Šiuo metu R. Vaikšnoras eina sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiosios vadavietės štabo viršininko pavaduotojo kariniam rengimui pareigas. Anksčiau jis yra buvęs Sausumos pajėgų vadu, šių pajėgų štabo viršininko pavaduotoju operacijoms, Gynybos štabo Operacijų valdybos viršininku, brigados „Geležinis Vilkas“ vadu.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA