PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Sausio 5 d. 13:56

Bulvių košė bus šilkinė bei dar skanesnė

Lietuva

Freepik.com

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


336919

Per šventes prisiragavus įmantriausių patiekalų taip norisi kažko paprasto, tiesa? Puri, kreminė, burnoje tirpstanti bulvių košė yra paprastas, pigus ir itin skanus patiekalas.

Kaip bulves namuose išlaikyti ilgiau

Kad nusipirktos bulvės namuose išstovėtų ilgiau, nesudygtų, svarbu jas tinkamai laikyti. Šias daržoves reikia laikyti tamsioje, vėsioje ir mažai drėgmės turinčioje vietoje.

Optimali bulvių laikymo temperatūra yra maždaug 14-16 laipsnių. Tad šaldytuvas nėra tinkama vieta krakmolingoms daržovėms – dėl per šaltų sąlygų bulvėse esantis krakmolas gali virsti cukrumi. Jeigu temperatūra per aukšta, bulvės sudygs anksčiau. Todėl, jeigu bulves ketinate laikyti virtuvėje, bent jau darykite tai toliau nuo šilumą skleidžiančių šaltinių, tokių kaip orkaitė ar radiatorius.

Jei norite, kad bulvės kuo ilgiau išliktų šviežios, laikykite jas ne dėžutėje ar plastikiniame tinklelyje, o popieriniuose maišeliuose, padėtuose rūsyje, garaže ar sandėliuke. Šioms daržovėms reikia, kad oras cirkuliuotų.

Verta pasinaudoti ir ne vienos kartos išbandytu patarimu – tarp bulvių įdėti obuolį. Obuoliai išskiria medžiagą, vadinamą etilenu, kuri padeda bulvėms išlikti šviežioms, tvirtoms ir atitolinti dygimą.

Taip pat verta miške pasirinkti ir gilių ar kaštonų, o jų saują įmesti į bulves. Gilės apsaugos nuo drėgmės praradimo, o kaštonai atitolins daigų vystymąsi.

3 pagerintos bulvių košės variantai – bus pigu ir skanu

Klasikinė bulvių košė – tai daržovės, gerai sutrintos su sviestu ir pienu ar grietinėle bei prieskoniais. Nemažai šeimininkių ją gardina keptais svogūnais ar keptos šoninės gabaliukais. Kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo įprastą patiekalą paįvairinti produktais, kuriuos dažnai jau turime namuose.

Parmezano sūris

Bulvės ir sūris – derinys, kuris pavergia savo skoniu. Tarkuotas parmezanas ar kitas kietasis sūris suteiks košei daugiau „charakterio“ ir išskirtinį skonį. Taip paruošti ypatingą košę paprasčiau nei paprasta.

„Gaminkite ją kaip įprastai: į virtas ir patrintas bulves įpilkite šiek tiek pakaitinto pieno arba grietinėlės, įdėkite sviesto ir gerai jas sutrinkite iki purumo. Tuomet – tiesiog įmaišykite tarkuoto parmezano. Idealu, jeigu jo patarkuosite šviežiai. Kiek? Tai tikrai priklauso nuo jūsų, bet siūlau skaičiuoti taip: pusės kilogramo bulvių kiekiui naudoti šaukštą tarkuoto parmezano sūrio“, – rekomenduoja G. Urbonavičiūtė.

Kefyras

Pienas ar grietinėlė – būtinas bulvių košės ingredientas. Kai kurie jį keičia augalinės kilmės gėrimais, tačiau nedaugelis žino, kad košėje puikiai dera ir kefyras. Pagaminta su juo, ji bus ypač malonios tekstūros, o lauro lapai suteiks malonų poskonį.

„Kol bulvės verda pasūdytame vandenyje, kelis lauro lapus minutę-pusantros pakepkite svieste keptuvėje ant vidutinės ugnies. Palikite atvėsti, išimkite lauro lapus. Karštas bulves sutrinkite, įpilkite pusę puodelio kefyro ir ištirpintą kvepiantį sviestą. Gerai išmaišykite, kad košė būtų vientisa ir kreminė. Pagardinkite druska, pipirais, o patiektą dar galite šiek tiek apšlakstyti kefyru ir papuošti lauro lapais“, – receptu dalijasi kulinarijos technologė.

Keptas česnakas

Česnakas dažnai gali pagerinti bet kurio patiekalo skonį, ir bulvių košė nėra išimtis. Naminis orkaitėje keptas česnakas namus pripildys apetitą žadinančiu aromatu, o košę pakylės į gurmanišką lygį.

„Orkaitėje kepamas visas česnakas, jis neskaldomas skiltelėmis. Tereikia šiek tiek nuvalyti išorinį lukštą – pačių skiltelių nelupti. Nuo galvutės viršaus nupjauti maždaug pusę centimetro, kad matytųsi skiltelių vidus. Sudėkite į keksiukų formeles, apšlakstykite aliejumi ir uždenkite folija. Galite kiekvieną galvutę ir individualiai suvynioti į foliją. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių, kol česnakas suminkštės. Tuomet teliks iš pravėsusio česnako išspausti minkštimą ir įmaišyti į bulvių košę“, – pataria G. Urbonavičiūtė.