REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 5 d. 11:47

Briuselis: V. Orbano vizitas Maskvoje vyksta be ES mandato, remiantis tik „dvišaliais“ santykiais

Pasaulis

V. Orbanas. Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


307991

Penktadienį Europos Sąjunga (ES) pareiškė, kad Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas lankosi Rusijoje „remdamasis išimtinai dvišaliais Budapešto ir Maskvos santykiais“.

„Ministras pirmininkas V. Orbanas negavo jokio Europos Vadovų Tarybos mandato lankytis Maskvoje“, – sakoma ES užsienio reikalų vadovo Josepo Borrellio pranešime.

Šią savaitę pirmininkavimą ES perėmusi Vengrija dar nepatvirtino pranešimų, kad V. Orbanas, artimiausias Kremliaus sąjungininkas bloke, penktadienį turi atvykti į Maskvą deryboms su prezidentu Vladimiru Putinu.

27 narių ES tvirtai remia Rusijos puolimą atremiančią Ukrainą, Maskvai dėl invazijos paskelbė 14 precedento neturinčių sankcijų paketų.

Pasak J. Borrellio, jokie oficialūs ES ir prezidento V. Putino kontaktai negalimi. „Verta priminti, kad prezidentui V. Putinui pareikšti Tarptautinio Baudžiamojo Teismo kaltinimai ir išduotas arešto orderis dėl jo vaidmens, susijusio su priverstiniu vaikų deportavimu iš Ukrainos į Rusiją“, – sakė J. Borrellis.

Pusmetį truksiantis Vengrijos pirmininkavimas ES pridėjo šiai Vidurio Europos šaliai svorio sudarant bloko darbotvarkę ir nustatant prioritetus.

V. Orbano vizitas į Maskvą vyktų praėjus kelioms dienoms, kai dešiniojo sparno nacionalistas netikėtai apsilankė Kyjive ir ragino Ukrainos vadovybę siekti greitų paliaubų su Rusija. Penktadienį Vengrijos lyderis tvirtino, kad negalima pasiekti taikos be dialogo. „Jei tik sėdėsime Briuselyje, prie taikos nepriartėsime.. Reikia imtis veiksmų“, - sakė dažnai interviu Vengrijos valstybiniam radijui duodantis V. Orbanas, paklaustas apie antradienio vizitą Ukrainoje.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė nepasitikintis gandais apie V. Orbano kelionę į Maskvą, o Suomijos ministras pirmininkas Petteri Orpo pavadino tai „nerimą keliančia naujiena“.
Jei bus patvirtinta, tai bus pirmasis Europos lyderio vizitas į Maskvą po Austrijos kanclerio Karlo Nehammerio apsilankymo 2022 m. balandį.

V. Orbanas ir V. Putinas pastarąjį kartą susitiko 2023 m. spalį Pekine, ten jiedu aptarė bendradarbiavimą energetikos srityje.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA