PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 13 d. 14:45

„Bratkų“ skulptūra Ignalinoje – darbai jau baigiami

Ignalina

Ignalinos r. savivaldybės nuotr.

Lina KovalevskienŠaltinis: Ignalinos rajono savivaldybė


318460

Rugsėjo 12 d. savivaldybėje lankėsi Gavaičio pakrantės bendruomenės atstovai. Susitikime su savivaldybės vadovais buvo aptarti Vytauto Šerėno atminimui skirtos ,,Bratkų“ skulptūros pastatymo reikalai. Pasidžiaugta, kad ilgas ir sudėtingas darbas pagaliau eina į pabaigą. Ignalinoje bus įamžinti šviesios atminties kraštiečio humoristinėje laidoje ,,Dviračio žinios“ sukurti personažai Ūsas ir Brarzdonas, atskleidę išraiškingus ignaliniečių bruožus ir puikiai perteikę bei visai Lietuvai pagarsinę unikalią tarmišką šneką.

Daugiausia prie šio projekto dirbančios menininkės Jolanta Raupelytė-Balkevičienė ir Volanda Raupelytė-Chailova informavo, kad skulptūra jau liejama ir visus darbus planuojama baigti spalio viduryje. Tuomet ji atkeliaus į Aukštaičių gatvėje esantį skverelį, kuriame iki to laiko bus parengta aikštelė. Iš dviejų figūrų susidedančios skulptūros aukštis siekia 2 metrus, pamatinės plokštės skersmuo – 3 m., bendras visų dalių svoris – 5 tonos. Skulptūros gimimą finansiškai parėmė 45 asmenys, aukoję ir nedideles, ir solidžias sumas. Ignalinos rajono savivaldybė bendruomenių projektų konkursuose dalyvavusiai Gavaičio pakrantės bendruomenei skyrė 7 tūkst. eurų.

Idėją Ignalinoje pastatyti šią skulptūrą keletą metų širdyje nešiojosi, o vėliau ir pačią skulptūrą sukūrė Vytauto Šerėno mokyklos laikų draugas, žinomas Ignalinos krašto menininkas, skulptorius Jonas Grunda. Deja, jam nebuvo lemta darbo užbaigti ir pamatyti galutinį rezultatą. Meninį projektą entuziastingai pratęsė Ignalinos Gavaičio pakrantės bendruomenės nariai, o daugiausia prie skulptūros užbaigimo savo darbu prisidėjo skulptorė Jolanta Raupelytė-Balkevičienė.

Galimas ir tinkamas skulptūrai vietas vertino architektai, statybos specialistai. Autorius siūlė skulptūrą pastatyti prie geležinkelio stoties (perone, paskui žaliojoje erdvėje priešais stotį). Dėl perono vietos nepritarė ,,Lietuvos geležinkeliai“, dėl antros vietos – specialistai, nes trukdė požeminiai inžineriniai tinklai. Prie Laisvės ir Aukštaičių gatvių sankryžos esantis skveras atitiko ir menininkų, ir inžinierių reikalavimus. Šiai vietai pritarė ir autorius.

Kaip sakė meras Laimutis Ragaišis, jis yra labai dėkingas šviesios atminties skulptūros autoriui, jo darbą užbaigusiems ir projektu besirūpinantiems, taip pat visiems gyventojams, kraštiečiams, kurie parodė pilietiškumą, supratimą ir parėmė finansiškai. Savivaldybė prisidės prie skulptūros pastatymo darbų.

„Per tiek metų visi turėjo progą išsisakyti, teikti pasiūlymus, o svarbiausia – prisidėti asmeniškai ir kartu pasiekti, kad graži ir prasminga idėja virstų Ignalinos kraštui svarbiu ir atmintinu meno kūriniu“, – sakė meras.