Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Dažnai pusryčiai, savaitgalio pietūs ar kasdienė vakarienė be blynų – neįsivaizduojami. Nes blynų puota labai ekonomiškas dalykas. Turint vos kelis produktus, visą kalną blynų galima iškepti. (Azerbaijan_stockers nuotr.)
Monika ŠlekonytėŠaltinis: Etaplius.lt
Užgavėnės, per kurias, tikima, yra būtina valgyti riebiai ir sočiai, jau praėjo. Tačiau tradicinis Užgavėnių valgis – blynai – mėgstamas ne tik per žiemos išvarymo šventę. O kaip juos kepti neriebius ir sveikesnius?
Apie kokius produktus galvojame, kai girdime žodį „blynai“? Kiaušinius, miltus, pieną – visus tuos produktus, kurių vengia, netoleruoja ar yra alergiški tikrai daugelis žmonių. Blynai gali būti ir sveikesni, kurie tinka visiems: visavalgiams, veganams ir alergiškiems žmonėms.
Lietiniai blyneliai be kiaušinių
Reikės:
150 g avižinių miltų
50 g kukurūzų miltų
350–400 g vandens
0,5 a. š. druskos
1 v. š. lydyto sviesto
Iš šių produktų išplakus tešlą, blynus patartina kepti keptuvę patepus skystu kokosų aliejumi.
Įdarą gali pasirinkti kiekvienas šeimos narys pagal skonį, norą, ir sezoną – varškę, vaisius ar uogas, natūralų jogurtą, kepintas daržoves ir t. t. Taip pat į tokius lietinius blynus galima įvynioti gabaliuką sūrio, daržovių, įdėti vaikams kaip šaltą užkandį į priešpiečių dėžutę ar pasiimti tėvams į darbą.
Purūs blynai
Reikės:
200 g avižinių dribsnių
200 g miltų mišinio be glitimo
50 g migdolų miltų
1 v. š. kepimo miltelių be glitimo
0,5 a. š. druskos
1 a. š. cinamono
2 gerai prinokusių bananų
2 v. š. kokosų aliejaus
2 v. š. klevų sirupo
500 ml augalinio pieno
Kokosų aliejaus kepti
Gaminimas:
1. Avižinius dribsnius beriame į smulkintuvą ir sutriname iki miltų.
2. Dubenyje sumaišome avižinių dribsnių miltus, miltus be glitimo, migdolų miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
3. Kitame dubenyje sutriname bananus, pilame kokosų aliejų, klevų sirupą, augalinį pieną ir gerai išmaišome.
4. Skystą masę pilame į miltų mišinį ir išmaišome.
5. Keptuvėje įkaitiname kokosų aliejų, nustatome vidutinę kaitrą.
6. Į keptuvę pilame blynų tešlą ir kepame blynus po 2 minutes iš abiejų pusių.
7. Patiekiame su mėgstamais priedais – šaldytomis šilauogėmis, migdolų riešutų plokštelėmis, sirupu ar taip, kaip jums patinka.
Cukinijų blynai su lašiša
Reikės:
2 jaunų žalių cukinijų
3 kiaušinių
200 g pusriebės varškės
3 šaukštų migdolų miltų
1 šaukšto smulkintų krapų
100 g sūdytos lašišos
Druskos, maltų pipirų
Gaminimas:
1. Cukiniją su visa žievele sutarkuojame burokine trintuve. Įmušame kiaušinius, sudedame varškę ir gerai išmaišome. Tada beriame miltus, smulkintus krapus, pagardiname druska ir pipirais. Kol keptuvėje kaista kokosų aliejus, tešlą maišome iki vientisos masės ir šaukštu keptuvėje formuojame blynus.
2. Plonomis juostelėmis supjaustome sūdytą lašišą.
3. Prieš apversdami, ant blyno uždedame kelis gabalėlius lašišos, užkrečiame dar šiek tiek tešlos, kad žuvį uždengtų. Kepame, kol blynas gardžiai apskrunda, maždaug po 2–3 min. kiekvieną pusę.
Skanaus!
Diana Gedminienė,
visuomenės sveikatos specialistė